Actual International

Președintele turc Erdogan sugerează că Ankara ar putea lua în considerare intrarea Finlandei în NATO, dar fără Suedia

Președintele turc Erdogan sugerează că Ankara ar putea lua în considerare intrarea Finlandei în NATO, dar fără Suedia
Infoactual/arhiva

Ankara ar putea lua în considerare intrarea Finlandei în NATO fără Suedia, a sugerat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Președintele turc Erdogan sugerează că Ankara ar putea lua în considerare intrarea Finlandei în NATO, dar fără Suedia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sugerat duminică, 29 ianuarie 2023, că oficialii de la Ankara ar putea lua în considerare cererea de aderare la NATO a Finlandei separat de cea a Suediei, după cum relatează TASS.

”Dacă este necesar, putem trimite un mesaj diferit în ceea ce privește Finlanda, dacă aceasta nu repetă aceleași greșeli”, a declarat președintele turc. El s-a referit la recentele incidente în care au fost implicate copii ale cărții sfinte musulmane, Coranul. El a adăugat că Suedia va fi șocată când se va întâmpla acest lucru.

În cursul zilei de duminică, John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, a insistat asupra faptului că Statele Unite nu vor interveni în situația privind intrarea Finlandei și Suediei în NATO.

Totodată, reprezentantul de la Casa Albă a precizat că Washingtonul a îndemnat Ankara să continue să își rezolve preocupările astfel încât Finlanda și Suedia să se alăture Alianței Nord-Atlantice (NATO) cât mai curând posibil, scrie presa externă.

Rasmus Paludan, liderul partidului danez de extremă-dreapta Hard Deal, cel care este responsabil pentru incendierea Coranului în fața ambasadei Turciei din Stockholm, l-a amenințat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan că va continua acțiunile sale până când cererea Suediei de aderare la NATO va fi aprobată.

Pe de altă parte, NATO condamnă atitudinea Turciei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat atitudinea preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care ameninţa că va bloca aderarea la NATO a Suediei după ce un extremist a ars un exemplar din Coran, la Stockholm.

Într-un interviu acordat televiziunii germane Die Welt, norvegianul, care se află în funcția cheie a NATO, Jens Stoltenberg a condamnat poziţia lui Recep Tayyip Erdogan legată de Suedia.

Libertatea de exprimare, libertatea de opinie este un bun preţios, în Suedia şi în toate celelalte ţări ale NATO. De aceea, aceste acte inadecvate nu sunt automat ilegale”, a spus, cu referire la contextul dat, oficialul Alianței Nord-Atlantice.