Lifestyle

Prețul polițelor obligatorii au explodat. Peste 5000 de lei vor plăti cei mai ghinioniști șoferi

cresc asigurările auto; sursă foto romaniatv.net
FOTO:romaniatv.net

Șoferii tineri care au în proprietate mașini puternice plătesc pentru polițele de asigurare cu 40% mai mult față de anul trecut. Autoritatea de Supravegherea Financiară, (ASF) a publicat noile tarife de referință pentru asigurările obligatorii. Instituția a anunțat că majorarea în medie este 15% pentru toți conducătorii auto.

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF a recomandat asiguratorilor să nu profite de situația din piață și să împovărască clienții mai mult decât este cazul. oficialul ASF a precizat și care este formula de calcul folosită pentru stabilirea noilor tarife pentru asigurările auto obligatorii.

Polițele RCA s-au scumpit cu 40% pentru tinerii sub 30 de ani

Prețurile de referință se calculează independent  în funcție de evenimentele rutiere înregistrate în ultimii cinci ani. Din păcate, ASF nu poate decât să publice tarifele. Categoria de șoferi care au vârste de sub 30 de ani sunt cei mai afectați și mai ales cei care au în proprietate mașini puternice.

Pentru majoritatea șoferilor creșterea medie a fost de 14%. Majorare se aplică pentru 90% dintre conducătorii auto. Pentru șoferii care au în proprietate autoturisme a căror cilindree este cuprinsă între 1400 și 1600 de cmc, polițele RCA vor crește cu 14%, în timp ce pentru categoria de șoferi care au trecut pragul de 50 de ani, majorarea este de doar 3%.

Însă, situația se schimbă pentru șoferii care nu au împlinit 30 de ani, în acest caz, polițele RCA pornesc de la 1822 de lei dacă au un autoturism a cărei capacitate cilindrică care nu depășește 1200 de cmc și pot ajunge până la 4709 lei pentru motoarele a căror capacitate depășește 2500 centimetri cubi, potrivit digi24.ro.

Tariful polițelor RCA în funcție de vârsta șoferilor

Conducătorii auto cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani, polițele RCA pornesc de la 1114 lei, pentru o cilindree de până la 1200 cmc, în timp ce pentru autoturismele dotate cu motoare mai mari de 2500 centimetri cubi șoferii vor scoate din buzunar chiar și 2832 de lei.

Prețurile scad pe măsură ce vârsta șoferului crește, prin urmare pentru conducătorii auto care au vârste cuprinse între 41-50 de ani, tarifele de referință RCA pornesc de 1.076 de lei pentru motoare cu o capacitate cilindrică de până la 1200 de centimetri cubi și pot ajunge până la 3000 de lei pentru mașinile care depășesc 2500 de centimetri cubi.

În ultima categorie, șoferii care depășesc pragul de 60 de ani, tarifele pornesc de la 1.036 de lei pentru 1200 de centimetri cubi și pot ajung la 2.767 de lei pentru autovehiculele care sunt echipate cu un motor de peste 2500 de centimetri cubi.