Actual Politică

Prim vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu nu exclude varianta renegocierii acordului coaliţiei în luna mai. UDMR nu se bagă

Prim vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu nu exclude varianta renegocierii acordului coaliţiei în luna mai. UDMR nu se bagă

Prim vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu nu a exclus faptul că în luna mai poate exista o renegociere a acordului semnat în urmă cu un al de către liderii coaliţiei. Dacă se va considera, spune Grindeanu, de toate părţile semnatari ai acelui protocol că poate fi îmbunătăţit acel protocol semnat în noiembrie 2021, şi PSD, şi PNL, şi UDMR şi minorităţile că acel lucru poate fi îmbunătăţit pentru buna funcţionare a Guvernului.

Prim vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu nu exclude varianta renegocierii acordului coaliţiei în luna mai. UDMR nu se bagă

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat joi, despre negocierea portofoliilor la rotaţia premierilor din luna mai, că partidele din coaliţie au semnat un acord în urmă cu un an şi ceva şi de acolo se pleacă, dar dacă se va considera de toate părţile semnatare ale acelui protocol că poate fi îmbunătăţit, pentru buna funcţionare a Guvernului, acest lucru va fi făcut.

„Avem un acord semnat în urmă cu un an şi ceva, acel acord spune diverse lucruri. (..) Deci de acolo se pleacă. Dacă în schimb se va considera de toate părţile semnatari ai acelui protocol că poate fi îmbunătăţit acel protocol semnat în noiembrie 2021, şi PSD, şi PNL, şi UDMR şi minorităţile că acel lucru poate fi îmbunătăţit pentru buna funcţionare a Guvernului, acest lucru va fi făcut”, a declarat ministrul Transporturilor.

Întrebat dacă PSD va iniţia o astfel de discuţie, pentru îmbunătăţirea protocolului de guvernare, Grindeanu a răspuns: ”Mai avem până atunci, o să vedem”.

Ministrul Marcel Boloş a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre o preluare a Ministerului Transporturilor, la rotativa premierilor, că dacă e să ne raportăm la ce s-a semnat şi s-a încheiat ca şi protocol în coaliţie, este o variantă care corespunde protocolului şi este posibil acest scenariu. El a ţinut să precizeze, despre păstrarea portofoliului fondurilor europene, că este decizia coaliţiei, care se va lua la momentul potrivit şi probabil că vor cântări şi rezultatele pe care le obţii ca ministru.

Kelemen Hunor: UDMR nu este parte a rotativei din luna mai. Este exclusiv între PSD şi PNL

La rândul său, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că UDMR nu este parte a rotativei din luna mai a acestui an, iar rocada implică doar PSD şi PNL, lucru prevăzut şi în acordul semnat de către liderii coaliţiei. El a mai spus că o coaliţie poate însemna şi polemici sau dispute, însă „vom avea coaliţie în continuare”.

„Nu suntem implicaţi în rotativă în sensul de a schimba ceva, fiindcă acolo în înţelegere scrie – se schimbă premierul între PNL şi PSD, secretariatul general al Guvernului şi patru ministere. Deci pe noi nu ne priveşte rotativă în sensul de a fi implicaţi direct în aceste schimbări. Nu e o chestiune de a fi dispuşi sau a nu fi dispuşi. Problema e foarte simplă – există un acord în care, în rotativă, noi nu suntem părţi. UDMR nu este parte în rotativă în niciun fel. Deci eu nu vreau să mă bag în rotativă, când eu nu sunt parte a rotativei. Nu are cum să implice şi UDMR, pentru că există un acord în care noi nu suntem parte. Ei dacă respectă acordul semnat, atunci se închide totul în cinci zile”, a completat liderul UDMR.

El a adăugat că rotativa este exclusiv între PSD şi PNL.

„Lucrurile sunt extrem de simple. Nu trebuie complicate. Noi nu vrem să ne băgăm în rotativă. Nu am vrut de la bun început ş lăsaţi-ne în afara rotativei. Rotativa este între PSD şi PNL. Încerc să vă explic că, în acest moment, nu există nicio discuţie de a nu respecta înţelegerea semnată de liderii coaliţiei şi în rotativă UDMR nu este parte, în niciun fel, fiindcă nu noi conducem Guvernul, Finanţe, Justiţie, Transporturi, MIPE şi nici Secretariatul General al Guvernului”, a completat preşedintele Uniunii.