Politică

Primarul Dominic Fritz, un nou scandal de amploare. „Ideea este că eu trebuie să știu despre contractele încheiate cu presa”

Primarul Dominic Fritz, un nou scandal de amploare. „Ideea este că eu trebuie să știu despre contractele încheiate cu presa”

De câteva zile nu e linişte la Timişoară. Noul scandal este cel de la Piețe SA, conflict ce nu dă niciun semn că ar urma să se oprească. Dacă fostul director Ionuț Nasleu s-a războit luni bune cu primarul Dominic Fritz și USR, aceeași strategie pare să o adopte și succesorul său, liberalul Liviu Cocean, demis la finele acestei săptămâni de la șefia Piețe SA, după ce pe numele său s-a depus o plângere anonimă în care era acuzat de delapidare. Cocean a promis că va face dezvăluiri savuroase din culisele piețelor, iar acum acuză că a primit chiar și amenințări.

Primarul Dominic Fritz, un nou scandal de amploare. „Ideea este că eu trebuie să știu despre contractele încheiate cu presa”

Site-ul pressalert.ro din Timișoara a intrat în posesia unei înregistrări audio cu o discuție purtată anul acesta, în luna iunie, de primarul USR al Timișoarei, Dominic Fritz, cu Liviu Cocean, directorul de la acel moment de la Piețe SA. Din discuție reiese clar că primarul își dorește să controleze presa prin intermediul contractelor pe care societățile municipalității le încheie cu mass media.

În timpul discuției, Dominic Fritz îi explică liberalului Cocean că trebuie să știe despre orice contract pe care societatea din subordinea primăriei îl încheie cu presa și îi spune foarte clar lui Cocean că jurnaliștii trebuie să știe că primarul însuși a fost de acord cu încheierea respectivelor contracte comerciale pentru a se „contoriza” la el și nu la altcineva.

Senatorul USR de Timiș Raoul Trifan, împreună cu alți parlamentari USR, anunța săptămâna trecută inițierea unui proiect de lege pentru a transparentiza complet cheltuielile partidelor cu presa. Senatorul cerea ca acest tip de contracte trebuie să fie publice.

Discuţia dintre cei doi s-au purtat în felul următor.

Dominic Fritz: – (…) sunt împărțite societățile și după aia fiecare societate poate să facă ce vrea, dar lucrurile nu sunt așa, i-am și spus lui Raul. Nu-i ca și cum Piețele sunt acum ale lui Ambruș și cumva poate să facă ce vrea acolo, sau voi, sau tu să faci cum vă taie capul. Deci trebuie să discutăm și să vedem ce mecanism instituim ca să mă pot baza că acolo lucrurile merg într-o direcție dorită și asumată de această administrație, de municipiu, și nu așa cum vrea cineva. Mă refer și la lucruri mari, de strategie, acum cu noul contract. E clar că încă nu am depășit linia, e chestia asta cu redevența, e dificil, dar mă refer și la lucruri mici… nu știu… contracte cu presa, nu e OK să faceți contracte cu presa fără să știu eu.

Liviu  Cocean: – Avem doar cu un ziar și cu o televiziune, atât.

Dominic Fritz: – Cu Tele Europa și cu Buletin (Buletin de Timișoara, n.a.).

Liviu  Cocean: – Da, atât. Cred că la acest capitol suntem societatea cu cele mai mici și mai puține contracte, și în același timp cred că suntem societatea care ar trebui să se promoveze cât mai mult, dar și aici trebuie resurse…

Dominic Fritz: – Așa-i…

Liviu Cocean: – Și atunci ar trebui… și anul trecut… să fac așa un joc în care să și facem treabă, să facem și lucruri de imagine, ca să arătăm că se schimbă lucrurile, că se fac altfel în piață. Dar în același timp, tot timpul fiind cu ochii pe buget, să închidem anul cum trebuie, să facem lucruri cât mai drămuit, cât mai corect la bani…

Dominic Fritz: – Așa-i, fiecare ban contează…

Liviu Cocean: – …din punctul ăsta de vedere chiar cred că puteți să fiți liniștit…

Dominic Fritz: – Ideea este că eu trebuie să știu despre contractele încheiate cu presa. Tele Europa Nova trebuie să știe că contractul este încheiat cu știința și cu acordul meu, că altfel ei o s-o contorizeze altundeva. Știm foarte bine cum funcționează presa în Timișoara, dar ăsta-i doar un exemplu…

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a refuzat să facă vreun comentariu despre cele relatate.