Actual

Primele cifre de la INS: România are 19 milioane de locuitori, cu un milion mai puțin față de 2011

Primele cifre de la INS: România are 19 milioane de locuitori, cu un milion mai puțin față de 2011

România are o populaţie de aproximativ 19 milioane, potrivit datelor recensământului care s-a încheiat la finalul lunii iulie 2022, a anunțat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS). La recensământul din 2011, populația stabilă a țării era de 20,12 milioane, cu un milion mai mult decât în prezent.

Primele cifre de la INS: România are 19 milioane de locuitori, cu un milion mai puțin față de 2011

Declinului demografic al țării noastre este reprezentat de emigrarea masivă, mai ales a persoanelor aflate în vârstă de muncă. Președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, se declară pesimist cu privire la evoluția demografică a României după primele rezultate ale recensământului.

„Aproximativ 19 milioane e populația aflată pe teritoriul României. Sunt pesimist în ce privește evoluția demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică”, a precizat Andrei.

De asemenea, președintele INS a observat că orașele reședință de județ își reduc populația și crește populația din localitățile limitrofe. 95% din populația estimată a completat chestionarele de recensământ, dintre care 47% în online.

Aproape jumătate din populaţia României trăiește în mediul rural

Tudorel Andrei a mai precizat că urmează verificarea datelor prin eșantionare, validarea datelor și completarea datelor statistice.

Până în ultima zi din iulie, 18,15 milioane de persoane s-au înregistrat, reprezentând 95,4% din populația rezidentă țintă estimată la 1 decembrie 2021.

„Pe 31 iulie 2022 a fost finalizată ultima etapă de colectare a datelor de recensământ atât prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă obişnuită a populaţiei care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022, cât şi prin colectarea datelor de la punctele de recenzare fixă. Până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane)”, a precizat INS.

Vom afla primele rezultate ale recensământului la finalul anului

Primele rezultate ale recensământului vor fi publicate în decembrie 2022, urmând ca datele finale să fie făcute publice la începutul anului viitor.

România ocupă locul doi în topul țărilor cu cea mai mare rată a mortalității, cu 15,26 de decese la mia de locuitori.

Din datele furnizate de CIA, țara noastră este depășită de Serbia, cu 16,39 de decese la mia de locuitori.

Totodată, natalitatea este într-o scădere continuă, țara noastră ocupând locul 207 din 228 de țări, cu 8,76 nașteri la mia de locuitori.