Actual International

Primele semne care atestă că Belarus pare să se pregătească pentru o mobilizare militară

Belarus
Infofinanciar

Activitatea recentă din Belarus pare să indice faptul că țara se pregătește pentru mobilizarea militară. Despre ce este vorba mai exact în cele ce urmează.

Primele semne care atestă că Belarus pare să se pregătească pentru o mobilizare militară

Rapoartele recente efectuate în baza cititorilor profilului Twitter al Radio Svoboda din Belarus sugerează că liderii țării se pregătesc pentru mobilizarea militară în ajutorul aliaților săi ruși de la Moscova. Medici și asistente medicale au dezvăluit cum au fost chemați la birourile militare și li s-a cerut să își prezinte biletele militare pentru a lucra „pentru reconciliere”.

Un rezident al unuia dintre centrele medicale regionale a povestit joi, 20 octombrie 2022, cum comisiile militare au „luat pe sus” personalul medical, inclusiv infirmierele, asistentele și medicii. Se pare că nici măcar medicii aflați în concediu de maternitate nu au fost scutiți de aceast ”tratament”.

„Fiul lucrează într-o clinică de stat obișnuită”, a scris cititorul. „La locul de muncă, au ordonat ca toată lumea să își aducă legitimațiile militare”, a continuat acesta.

„Ordinele de mobilizare au fost lipite acolo pentru medici. Acestea explicau unde trebuie să ajungă în caz de mobilizare. Este interesant că fiul meu a fost declarat inapt fără explicații și nu a primit un ordin de mobilizare”, au relatat oamenii.

„Sora mea lucrează în spitalul regional pentru copii din Gomel. Anterior, au fost chemați la comisariatul militar și li s-a spus unde trebuie să ajungă în caz de mobilizare. Cine la biroul militar, iar cine la administrația districtuală, în funcție de înregistrare. Mai târziu, la locul de muncă din spital, li s-a spus tuturor recruților să aducă biletele militare „pentru verificare”. Se simte că nu e bine”, au concluzionat ei.

Între timp, pe rețelele de socializare a apărut joi seara și o înregistrare video care ar arăta un convoi de vehicule antirevoltă sosind în capitala belarusă Minsk.

Acest lucru ar putea fi interpretat ca o mișcare a guvernului Lukașenko de a se pregăti pentru inevitabila revoltă la care se poate aștepta din partea cetățenilor națiunii, în cazul în care va anunța mobilizarea militară. Poporul belarus este, din punct de vedere istoric, o rasă pașnică, fapt care a fost declarat recent chiar de către liderul țării, Lukașenko.