Social

Primii pași în viață sunt esențiali. Cum să primești indemnizația pentru creșterea copilului!

mama si copilul, sursa foto dreamstime
Credit imagine: dreamstime.com

Aceste informații sunt esențiale pentru toate mamele și toți tații  din România. Cele și cei care se încadrează în criteriile pentru acordre indemnizației de creștere a copilului pot primi până la 8.500 de lei din partea statului. Poți primi această indemnizație până când copilul tău face vârsta de doi ani sau, în cazul în care se încadrează într-o categorie de dizabilitate, trei ani.

Această indemnizație poate fi primită atât de mame, cât și de tați. Este important ca părintele care beneficiază de acest sprijin de la stat să se dedice îngrijirii copilului în primii ani de viață – altfel spus, indemnizația nu se cumulează cu salariul primit în urma activității profesionale. Atunci când vorbim despre o familie eligibilă, unul dintre părinți poate sta în concediu maximum un an și 10 luni, pentru ca și celălalt părinte să se poată implica total în primii ani ai bebelușului un minimum de două luni.

Care sunt criteriile ce trebuie îndeplinite

În primul rând, trebuie să știi că indemnizația reprezintă 85% dintre veniturile nete pe care le-ai avut în ultimele 12 luni, din ultimele 24 de luni dinaintea nașterii copilului. Suma maximă în bani de la stat poate fi de 8.500 de lei pe lună. De asemenea, este de preferat ca părinții să fie căsătoriți. Totuși, este posibil ca ambii părinți să primească dreptul la concediu de creștere a copilului în cazul în care tatăl recunoaște copilul pe care l-a făcut în afara căsătoriei. În acest caz special, are loc o anchetă socială pentru a determina eligibilitatea tatălui pentru obținerea concediului parental.

Cele mai importante detalii

Trebuie ca părintele să fi lucrat înaintea creșterii copilului și să fi dobândit o vechime în muncă de cel puțin 24 de luni. Chiar dacă unele persoane pot crede că nu se încadrează, vestea bună e că și alte activități adiacente sunt considerate vechime în muncă. Dintre acestea, amintim: cursurile de formare profesională (atunci când persoana care a participat și-a luat concediu de plată pentru a fi prezentă la cursurile acestea), concediile medicale, indemnizațiile profilactice, beneficierea de pensia de invaliditate, absolvirea cursurilor de licență ale unei Facultăți de Medicină și aflarea între examenul de licență și începerea perioadei de rezidențiat, se arată într-un articol amplu, publicat de Gândul.

În plus, trebuie ca toți cei interesați să știe că există și o valoare minimă a acestei indemnizații. Astfel, niciun părinte eligibil nu poate primi mai puțin de 1.496 de lei din partea statului. De asemenea, o schimbare recentă este îmbucurătoare pentru lucrătorii culturali profesioniști. Dacă au cel puțin doi ani de activitate, și ei se califică pentru solicitarea și obținerea indemnizației.