Lifestyle

Prins în sectorul VIP al aeroportului cu 40.000 de euro, ascunși în bagaj. Bărbatul zbura la Viena

Prins în sectorul VIP al aeroportului cu 40.000 de euro, ascunși în bagaj. Bărbatul zbura la Viena
Foto: Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI-RM

Ziua de 13 s-a dovedit a fi cu ghinion pentru un moldovean care a fost prins pe Aeroportul Chișinău cu 40 de mii de euro. Acesta a trezit suspiciuni în momentul în care a declarat că are asupra lui suma de 8500 euro.

Prins în sectorul VIP al aeroportului cu 40.000 de euro, ascunși în bagaj. Bărbatul zbura la Viena

„În Aeroportul Internațional Chişinău, polițiștii de frontieră în conlucrare cu funcționarii vamali, au dejucat planurile unui pasager de a scoate ilegal din țară o sumă impunătoare de bani”, au comunicat reprezentanții legii de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova.

Cazul a fost înregistrat în amiaza zilei de astăzi, 13 mai a.c., pe direcția  plecări pasageri, sectorul VIP, unde pentru controlul de specialitate s-a prezentat un bărbat cu dublă cetățenie, română și moldovenească, la ruta Chişinău – Viena.

Acesta a informat, în prealabil, vameșii despre scoaterea din țară a sumei de 8 500 Euro.

Având în vedere că, în urma controlului de securitate al bagajelor de mână, efectuat de către polițiștii de frontieră, în comun cu funcționarii vamali, a fost stabilită prezența banilor, în cele din urmă a fost supus verificării fizice și bagajul pasagerului.

Și cum se așteptau deja, pe lângă cele 8 500 Euro a fost depistată și suma de

40 000 Euro, care urma a fi scoasă ilegal din țară, din motivul nedeclarării acesteia.

Ca urmare, valuta a fost confiscată de către Serviciul Vamal, cazul fiind investigat în continuare.

Și prin intermediul presei, Polițiștii de Frontieră fac apel către persoanele fizice rezidente şi nerezidente, despre obligația declarării valorilor valutare introduse în/scoase din Republica Moldova, conform legislației în vigoare.

 Identitate inventată, pentru 750 de euro, și număr de caroserie modificat

 Și tot în ziua de 13, încă doi moldoveni au avut ghinion. Un cetățean moldovean este documentat pentru deținerea unui act oficial contrafăcut, în timp ce altul a încercat să introducă în Republica Moldova un automobil cu numărul caroseriei modificat.

Cazurile au fost  înregistrate în punctul de trecere a frontierei Leușeni, după cum ne comunică reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI-RM. 

Pentru autorizarea intrării în Republica Moldova la poarta de control s-a prezentat un tânăr de 31 de ani, domiciliat în orașul Comrat.  Acesta se deplasa în calitate de pasager al unei curse din Germania.

În timpul verificărilor, călătorul a manifestat un comportament suspect. Astfel, polițiștii de frontieră au dispus efectuarea unui control suplimentar. Astfel, sub husa telefonului mobil, vameșii au găsit o carte de identitate, eliberată pe un alt nume, pretins a fi eliberată de autoritățile competente din Lituania.  Audiat, tânărul a declarat că identitatea a fost inventată, doar fotografia din act îi aparține. Documentul l-a perfectat în străinătate, pentru a se putea angaja mai ușor în câmpul muncii. El spune că ar fi achitat suma de 750 de euro.

Confiscarea autoturismului care era „al nimănui”

Într-un alt caz, la controlul de frontieră s-a prezentat un bărbat din Chișinău, de 29 de ani. Tânărul se afla la volanul unui automobil, înmatriculat în Republica Moldova. În cadrul controlului de rutină, asupra actelor de călătorie și informațiilor despre automobil, polițiștii de frontieră au constatat că numărul caroseriei autoturismului a suportat unele modificări.

La primele audieri, șoferul a declarat că automobilul nu-i aparține și nici nu cunoaşte nimic despre cele depistate. În consecință, mijlocul de transport a fost ”arestat” pe teritoriul Sectorului Poliției de Frontieră Leușeni, până la finalul anchetei.

Pe numele celor doi moldoveni s-au deschis dosare penale pentru elucidarea circumstanțelor și identificarea tuturor persoanelor implicate.