Actual

Primul caz de hepatită suspectă la copii și la Chișinău. Se fac analize suplimentare

Primul caz de hepatită suspectă la copii și la Chișinău. Se fac analize suplimentare
Foto: Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii Facebook

Ministerul Sănătății de la Chișinău anunță despre înregistrarea în spitalul de specialitate din Republica Moldova a primului caz ”probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii”.

Primul caz de hepatită suspectă la copii și la Chișinău

Copilul a fost internat de urgență, sâmbătă, 7 mai 2022, în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, din Capitala Republicii Moldova, prezentând simptome specifice hepatitei virale acute.

Internarea a fost făcută de urgență, ulterior, pe parcursul spitalizării fiind efectuate investigații complexe, toate probele la virușii hepatici cunoscuți sunt însă negative și au fost excluse, de asemenea, alte cauze care determină afectarea ficatului.

Specialiștii, în urma efectuării investigațiilor, au nominalizat cazul ca fiind de etiologie necunoscută, cu trimitere la hepatita misterioasă.

În prezent, copilul este internat, în continuare, în același spital, fiind în stare gravă, dar stabilă, după cum comunică reprezentanții Ministerului Sănătății.

Investigațiile, în conformitate cu recomandările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sunt în desfășurare, pentru a fi determinată cauza exactă care a dus la apariția simptomelor.

Conform datelor OMS, comunicate public, până la 10 mai, 348 de cazuri probabile de hepatită acută severă de etiologie necunoscută au fost raportate în 21 de țări, în timp ce informațiile epidemiologice și clinice cu privire la evenimentul de sănătate publică rămân a fi limitate, după cum transmite și Ministerul de resort de la Chișinău.

”Până în prezent nu a fost indentificat niciun agent cauzal. În continuare se colectează date suplimentare și se efectuează diverse studii. În următoarele săptămâni se așteaptă să existe mai multe dovezi pentru a putea fi determinată etiologia și, în baza acesteia, să fie emise recomandări pentru a stabili acțiunile necesare de prevenire și control”, scriu și jurnaliștii de la jurnal.

Ministerul Sănătății din Republica Moldova recomandă respectarea măsurilor de igienă personală – spălarea regulată a mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor.

 

”Fiți vă rog atenți la semnele de manifestare a hepatitei acute – icter (culoarea galbenă a feței și sclerei), culoare întunecată a urinei, greață, vomă, dureri abdominale, diaree și adresați-vă medicului de familie sau la serviciul de urgență la apariția primelor simptome”, a scris pe rețeaua de socializare, Ala Nemerenco, ministru al sănătății din țara vecină.