Actual

O elevă de la Chișinău acuză un judecător celebru de hărțuire sexuală. Magistratul are versiunea sa

O elevă de la Chișinău acuză un judecător celebru de hărțuire sexuală. Magistratul are versiunea sa
Anticoruptie.md

Judecătorul instanţei de contencios admininistrativ din cadrul Judecătoriei Chişinău, Oleg Melniciuc, este acuzat de o elevă de la Colegiul „Alexei Mateevici” de hărţuire sexuală.

 O elevă de la Chișinău acuză un judecător celebru de hărțuire sexuală. Magistratul are versiunea sa

Magistratul respinge acuzaţiile aduse şi susţine că este vorba de o răzbunare pusă la cale de „persoane influente, nemulţumite de decizia pe care a luat-o”, în cazul unoi dosar pronunțat prin competența profesională.

Autoarea plângerii este o elevă din anul trei a Colegiului „Alexei Mateevici”. Victoria Bercu, director al Colegiului Alexei Mateevici din Chișinău, a confirmat pentru portalul Anticorupție.md că a depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe acest caz.

„Este vorba de o elevă din anul trei, care a fost repartizată la practică în oficiul Râşcani al Judecătoriei Chişinău, iar magistratul respectiv îi era conducător de practică din partea instituţiei. Eleva mi s-a plâns că magistratul i-a făcut avansuri cu caracter sexual şi nu-i semnat raportul de practică. Eu mi-am făcut datoria şi am sesizat CSM”, a precizat directoarea.

Potrivit documentelor publicate de jurnaliștii portalului de investigații, în plângere este menționat că magistratul ”a sărutat eleva, a cuprins-o și i-a băgat mâinile sub bluză”.

 Magistratul are versiunea lui: e vorba de răzbunare!

Contactat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Oleg Melniciuc a confirmat existența plângerii, dar a respins, categoric, acuzaţiile. „Este vorba de o răzbunare pentru o decizie luată de mine ca judecător, care nu a fost pe placul unor persoane foarte influente. Ei au organizat totul. Vor să se răzbune şi fabrică totul foarte profesionist. Eu am dat explicaţii şi la Comisia Judiciară. Sunt sigur că adevărul va ieşi la suprafaţă, nu a fost niciun fel de hărţuire”, a declarat Melniciuc.

Îl așteaptă zece ani de pușcărie dacă se găsește vinovat de îmbogățire ilicită și declarații de avere cu date eronate

Trecutul acestui magistrat este cu probleme. Fost președinte al Judecătoriei Chișinău, sectorul Râșcani, Oleg Melniciuc, a fost condamnat, în prima instanță, la șapte ani de pușcărie cu executare. El este acuzat de îmbogățire ilicită, dar și că a inclus în declarațiile de avere date eronate.  Procurorii au cerut 10 ani de închisoare.

Decizia a fost luată de Judecătoria Anenii Noi, sediul Varnița, dar în lipsa lui Melniciuc și a avocaților acestuia. Ea poate fi atacată cu apel.

Pronunțarea sentinței a fost amânată de mai multe ori în ultimele două luni, pe motiv de sănătate precară, a judecatoarei care examina cazul, scrie Jurnal.md.

Dosarul Melniciuc a fost trimis în instanță încă din 2018, acesta fiind și primul caz în care un magistrat moldovean este judecat pentru îmbogățire ilicită. Procurorii au stabilit că, în perioada 2013-2017, pe vremea când a deținut funcția de judecător și președinte interimar al Judecatoriei Râșcani, Melniciuc a inclus în declaratiile de avere date eronate.

Despre Oleg Melniciuc se știe și că a fost un apropiat al lui Vlad Plahotniuc, pe vremea când acesta din urmă ”tăia și spânzura” în Republica Moldova.