International

Problemele se țin scai de Donald Trump. Judecătorii au respins cererea de blocare a anchetei privind alegerile din 2020

Donald Trump, Sursa foto CNN
FOTO: CNN

Judecătorul care prezidează una din multele anchete în care este vizat fostul președinte american, Donald Trump, a respins luni încercarea apărării acestuia de a-l descalifica pe procurorul principal și de a bloca orice punere sub acuzare rezultată din investigația procurorului.

Opinia publică de peste Ocean se așteaptă ca ancheta procurorului îngroașe lista capetelor de acuzare care i se impută controvrersatului om de afaceri.

Acțiunea juridică a fostului președinte Donald Trump a fost respinsă

Judecătorul Robert McBurney, de la Curtea Superioară a comitatului Fulton, a respins, de asemenea, cererea lui Donald Trump de anulare a raportului special al marelui juriu care includea recomandări privind persoanele pe care să le acuze referitor la anularea a rezultatelor alegerilor din Georgia din 2020, când democratul Joe Biden a câștigat la limită în acest stat. Raportul a rămas sigilat în așteptarea acuzațiilor în acest caz.

Procurorul districtului Fulton County, Fani Willis, a indicat că intenționează să ceară unui mare juriu să aprobe acuzațiile cândva în următoarele trei săptămâni, spunând judecătorilor că personalul său va lucra în mare parte de la distanță ca măsură de siguranță.

Săptămâna trecută au fost ridicate baricade de securitate în fața tribunalului din comitat. Trump a negat orice abatere și a acuzat-o pe Willis, o democrată aleasă, de motive politice. Un purtător de cuvânt și echipa sa juridică din Georgia nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. De asemenea, purtătorul de cuvânt al lui Willis a refuzat să comenteze.

Avocații lui Trump au depus o cerere separată de descalificare a lui Willis, care va fi audiată de un alt judecător săptămâna viitoare. Această moțiune a fost repartizată unui judecător din alt comitat, deoarece îl numește pe McBurney pe lângă Willis, drept urmare, toți judecătorii din comitatul Fulton au fost recuzați de la audierea ei.

Avocații lui Donald Trump au făcut și ei obiectul anchetei

Willis investighează încercarea lui Trump de a inversa rezultatul alegerilor din 2020 încă din ianuarie 2021, la scurt timp după ce Trump a fost înregistrat într-o convorbire telefonică în care îi cerea principalului oficial electoral al statului să „găsească” suficiente voturi pentru a anula victoria lui Biden.

Ancheta de amploare a examinat, de asemenea, comportamentul avocaților lui Trump, inclusiv al lui Rudy Giuliani, și al unui grup de persoane care au servit ca electori supleanți într-un efort nereușit de a obține ca voturile electorale ale statului să fie acordate lui Trump și nu lui Joe Biden.

Marele juriu special a fost convocat la cererea lui Willis pentru a o ajuta în ancheta sa. Juriul, care a avut puterea de a cita, dar nu și autoritatea de a emite acuzații, a audiat mărturii de la zeci de martori. Trump a susținut în mod fals că alegerile din Georgia și din alte părți au fost afectate de o fraudă generalizată, în ciuda a zeci de hotărâri judecătorești care nu au găsit nicio dovadă în sprijinul acestei afirmații.

În decizia sa de nouă pagini, McBurney a declarat că încercarea lui Trump de a bloca ancheta a fost prematură, având în vedere că încă nu au fost depuse acuzații, și că va avea numeroase oportunități de a contesta corectitudinea anchetei dacă și când se va confrunta cu o punere sub acuzare.

McBurney a mai spus că Trump nu a demonstrat că Willis a acționat în mod părtinitor, în ciuda faptului că a acordat interviuri presei și a scris pe Twitter despre acest caz. „Decizia venită din partea procurorului districtual nu a fost nici partizană (în sens politic), nici personală, în contrast accentuat și revigorant cu fluxul de invective personale care curge din partea unuia dintre cei care au depus plângere”, potrivit Reuters.