Actual

Prognoză meteo 30 august. Temperaturi scăzute, ploi și vijelii

meteo (Sursă foto: monden.ro)
sursă foto: monden.ro

Vremea este în continuă schimbare. Va avea loc o modificare la extremă a fenomenelor ce se desfășoară la nivelul țării. Oamenii trebuie să se pregătească de noi provocări. Așadar, pentru ziua de astăzi, 30 august, trebuie să ne așteptăm la fenomene la extremă. Dacă până acum ne-am confruntat cu temperaturi caniculare, aer sufocant și soare arzător, vremea se întoarce la 360 de grade. Așadar, ultimele zile ale lunii august aduc cu sine ploi torențiale, descărcări electrice și vijelii.

Temperaturile vor scădea semnificativ. Am scăpat pentru o perioadă de caniculă, însă ne vom confrunta cu averse însemnat. Aceste fenomene de instabilitate atmosferică vor avea loc în cea mai mare parte a țării.

Ploi și vijelii

Vremea se va schimba. Până acum ne confruntam cu canicula și temperaturile ridicate. De acum încolo, toamna începe să-și facă simțită prezența. Va avea loc o răcire la nivelul întregii țări. Fenomenele se vor desfășura destul de puternic, aducând cu sine averse torențiale, vijelii și chiar descărcări electrice. Instabilitatea atmosferică își va face simțită prezența ceva timp. Conform experților, un val de aer polar va staționa deasupra României, ducând la aceste valori termice. La nivelul țării, pe 30 august, va fi preponderent noros. Doar în zona de sud-est va fi cald, cu cazuri izolate de disconfort termic și un indice temperatură-umezeală (ITU) în jurul valorii critice de 80 de unități. Temperaturile vor scădea semnificativ față de perioada precedentă, în special în regiunile sudice, estice și nord-vestice.

Vor fi perioade cu evoluții noroase convective, averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului. Acestea din urmă vor aduce rafale de până la 55-65 km/h și izolat 70-80 km/h. Rar vor fi evidențiate furtuni puternice și grindină, în special ziua în jumătatea de est a țării și cu o probabilitate mai mare după-amiaza și la începutul nopții, precum și în vest și centru. Va ploua mult, astfel se vor strânge cantități de apă de 25-35 l/mp și izolat peste 40-60 l/mp, în intervale scurte de timp sau prin acumulare. Cerul va fi imprevizibil, iar temperaturile minime vor fi cuprinse între 10- 11 grade în depresiunile Carpaților Orientali și între 22 – 23 de grade pe litoral. La nivelul întregii țări, temperaturile se vor situa între  25- 31 de grade. În a doua jumătate a zilei se va înregistra o creștere a presiunii atmosferice.

În Capitală, vremea nu va fi destul de frumoasă. Cerul va fi variabil noaptea, devenind mai mult noros în a doua jumătate a serii, când sunt șanse mai mari de averse, furtuni și vânt sporadic puternic. Minima va fi cuprinsă între 18 și 20 de grade. Comparativ cu perioada precedentă, temperaturile vor fi în scădere, dar vremea va fi în continuare călduroasă, cu potențial de disconfort termic. Temperatura minimă va fi cuprinsă între 15 – 18 grade, iar cea maximă se va situa în jurul valorii de 30 de grade. Vor fi intervale cu înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări trecătoare ale vântului, mai ales în cursul zilei. În a doua jumătate a intervalului orar se va înregistra o creștere a presiunii atmosferice.

Vremea pe litoral

Deși vremea s-a răcit, este încă un timp bun de mers la mare. Pe litoral, va fi o zi caldă, cu vreme variabilă. După-amiaza și în primele ore ale nopții, vor fi averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, iar cerul va fi variabil, cu înnorări de scurtă durată. Temperaturile minime se vor încadra între 21 -23 de grade, iar cele maxime vor scădea față de ziua precedentă și se vor situa între 28 – 31 de grade. Pe timpul nopții va fi probabil ceață. Apa mării se va situa între 26 –  27 de grade, conform Observator .