International

Promisiunea lui Rinat Ahmetov, după ce orașul Mariupol a devenit o ruină. Cel mai bogat om din Ucraina va reconstrui orașul

rinat ahmetov

După 53 de zile de la începerea războiului din Ucraina, orașele importante din estul țării au devenit adevărate ruine, din cauza bombardamentelor rusești și a luptelor de stradă. În aceeași situație se află și Mariupol, de nerecunoscut după aproape două luni de conflict. Patronul lui Șahtior Donețk promite că își va folosi averea pentru reconstrucția orașului.

„Cred că bravii noștri soldați vor apăra orașul, deși înțeleg cât de dificil și greu este pentru ei”, a declarat Rinat Ahmetov!

Ahmetov deține principalul grup metalurgic din Ucraina, Metinvest, care controlează combinatul siderurgic Azovstal, una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa. Uzina se află într-o zonă industrială din Mariupol, care se întinde pe o suprafață de peste 11 kilometri pătrați, spre Marea Azov, potrivit The Guardian. În mod normal, combinatul furnizează 4 milioane de tone de oțel pe an, 3,5 milioane de tone de metal topit și 1,2 milioane de tone de oțel laminat.

Existau predicții potrivit cărora orașul ar putea capitula în decurs de câteva săptămâni, însă acum există relatări conform cărora luptele se duc în interiorul orașului, după ce trupele rusești au reușit să străpungă baricadele.

Patronul lui Șahtior Donețk a recunoscut că situația din Mariupol reprezintă o ”tragedie globală”, însă rămâne optimist că, în cele din urmă, soldații ucraineni vor reuși să recapete controlul asupra orașului:

”Mariupol este o tragedie globală și un exemplu global de eroism. Pentru mine, Mariupol a fost și va fi întotdeauna un oraș ucrainean.

Cred că bravii noștri soldați vor apăra orașul, deși înțeleg cât de dificil și greu este pentru ei”, a spus Rinat Ahmetov, citat de Reuters.

În această perioadă, uzina lui Rinat Ahmetov a devenit o ”fortăreață” pentru soldații ucraineni, depășiți numeric și din punct de vedere al armamentului de ruși.

Dacă Mariupol va capitula, Rusia va obține astfel controlul asupra unui cordior de-a lungul coastei de sud spre zonele separatiste din est.

Potrivit revistei Forbes, Ahmetov avea în 2013 o avere netă de 15,4 miliarde de dolari. În prezent, veniturile sale se ridică la 3,9 miliarde de dolari.