Actual International

Propunere de ministru: Cumpărați-vă lumânări și faceți duș în doi, chiar dacă nu mai e confortabil după o anumită vârstă

Propunere de ministru: Cumpărați-vă lumânări și faceți duș în doi, chiar dacă nu mai e confortabil după o anumită vârstă
FOTO: schweizer-illustrierte.ch

Guvernul elveţian este hotărât să facă economii drastice la energia electrică în această iarnă. O soluţie a venit chiar de la ministrul energiei, Simonetta Sommaruga. Chiar dacă nu spune dacă personal îl va pune în practică, ministrul energiei recomandă populaţiei dușul în doi.

Propunere de ministru: „Știu că dușul în doi nu mai este confortabil pentru toată lumea după o anumită vârstă”

Ministrul energiei din Elveția, Simonetta Sommaruga, recomandă dușul în doi și respinge criticile la adresa campaniei lansate pentru economisirea energiei electrice. Ea recunoaște că deși dușul în doi după o anumită vârstă nu mai este „confortabil”, propunerea trebuie luată foarte în serios, scrie cotidianul elvețian Blick.

Într-un interviu, Simonetta Sommaruga a vorbit despre măsurile care ar trebui respectate pentru a trece iarna mai ușor, cu un consum mai mic de energie. Ea le transmite oamenilor să reducă încălzirea în case, să stingă luminile după încetare programului de lucru, dar și să scoată din priză aparatura electronică. Totodată, ea recomandă dușul în doi. În legătură cu această din urmă propunere, ea spune că este foarte serioasă, deși „mulți s-au distrat”.

„Știu că dușul în doi nu mai este confortabil pentru toată lumea după o anumită vârstă”, a subliniat ea, vorbind despre faptul că mulți s-au amuzat pe această temă.

Simonetta Sommaruga afirmă în schimb că și-a schimbat comportamentul la birou.

„Stingem toate luminile când terminăm lucrul. Se pot deconecta toate dispozitivele de la rețea printr-o apăsare de buton”, a mai spus ea.

Totodată, ministrul a respins criticile conform cărora campania a venit prea târziu.

„Campania noastră a venit exact la momentul potrivit. Oamenii s-au întors din vacanță. Și în curând va începe sezonul rece. Este o perioadă dificilă pentru toată lumea. Rusia duce un război energetic împotriva Europei și, prin urmare, și împotriva Elveției”, spune Sommaruga.

Ministrul Energiei, Simonetta Sommaruga: Populaţia să-şi facă stocuri de lumânări

În luna august, când ministrul energiei a vorbit pentru prima dată despre campania de informare a populaţiei aceasta a mai spus că elveţienii trebuie să-şi facă stocuri de lumânări.

Elveția se pregăteşte pentru a preveni o criză a energiei prin aplicarea unui plan de reducere a consumului de gaz cu 15% în această iarnă, a declarat ministrul Energiei Simonetta Sommaruga. Iar unul dintre sfaturile pentru populație este „să-şi facă stocuri de lumânări”.

 „Situația este gravă”, a spus Sommaruga, adăugând un apel din partea comisiei de electricitate din Elveția pentru ca gospodăriile să se aprovizioneze cu lumânări în cazul unor pene de curent, iar semnalul de alarmă este pentru toată lumea.

Guvernul elvețian a început să facă planuri privind o posibilă penurie de  gaze naturale în această iarnă și a spus că ar putea recurge la raționalizare dacă alte măsuri se dovedesc insuficiente.