Lifestyle

Protest în Rusia. Susținătorii lui Navalnîi au ajuns la capătul răbdării. Peste 900 de persoane arestate

Protest în Rusia. Susținătorii lui Navalnîi au ajuns la capătul răbdării. Peste 900 de persoane arestate

Protest în Rusia. Peste 900 de persoane au fost reținute de poliție în Rusia, la manifestațiile în favoarea opozantului Alexei Navalnîi.  oamenii cer eliberarea celui mai influent politician de opoziție din Rusia, deși presiunile din partea autorităților sunt din ce în ce mai mari. Forțele de poliție au blocat accesul în mai multe zone centrale, inclusiv în capitala Moscova pentru a-i impiedica pe protestatari să se întâlnească. Aceștia şi-au înmulţit avertismentele şi procedurile judiciare, scrie AFP.

Poliția și Garda Națională, prezente masivul uneori într-un număr mai mare decât cel al manifestanţilor, au reţinut până acum, conform surselor independente, aproape 900 de persoane. Peste 100 au fost reținute la Moscova, unde manifestația încă nu începuse. Poliția a blocat până diseară accesul în centrul capitalei ruse, unde este interzisă circulația auto şi au fost închise peste 10 stații de metrou.

La punctele de acces în direcţia centrului, organele de ordine îi forțează pe manifestanți să se deplaseze în alte direcții şi operează rețineri selective. Manifestațiile sunt neautorizate, organizatorii necerând de altfel asemenea permisiuni. Înaintea protestelor de azi, autoritățile au arestat sau reținut mai mulți membri din conducerea organizației lui Alexei Navalnîi, Fundația pentru Combaterea Corupției, sub pretextul încălcării regulilor antiepidemie la protestele de sâmbăta trecută.

De asemenea, autoritățile au avertizat principale ale rețele de socializare pentru postarea de apeluri ce chemau la manifestații, iar în ultimele zile au avertizat în permanență populația în legătură cu răspunderea pentru participarea la proteste neautorizate.

“Rusia este în închisoare!”

În Extremul Orient şi în Siberia, au avut loc adunări în mai multe oraşe, precum Omsk, Vladivostok, Habarosvk, Novosibirsk şi Tomsk. “Rusia mea este în închisoare!”, au scandat în jur de 12 manifestanţi la Vladivostok.

Protest în Rusia. Susținătorii lui Navalnîi au ajuns la capătul răbdării. Sute de persoane arestate

„Sunt puţin oameni de data aceasta pentru că poliţia şi trupele antirevoltă au blocat din timp piaţa. Dar, după cum vedeţi, nimănui nu-i e teamă”, a spus pentru AFP Andrei, un manifestant în vârstă de 25 de ani.

Potrivit ONG-ului specializat OVD Info, la Novosibirsk, al treilea oraş al ţării, organizaţia lui Navalnîi a estimat la “aproape 10.000” numărul protestatarilor.

La Moscova, susţinătorii lui Navalnîi urmează să se reunească la ora locală 12.00 (09.00 GMT) în faţa sediului Serviciului Federal de Securitate (FSB). Autorităţile, care consideră ilegale aceste adunări, au prevăzut să limiteze accesul pe mai multe străzi şi să închidă şapte staţii de metrou. Oficialităţile au anunţat că în jur de 300 de persoane iau parte la o adunare neautorizată de susţinere a lui Aleksei Navalnîi.

Navalnîi riscă “în jur de 2 ani şi jumătate” de închisoare

Amintim că Aleksei Navalnîi este ținat unor proceduri  judiciare, pe care le consideră motivate politic, de când a revenit în Rusia la 17 ianuarie. Potrivit avocatei sale,  Navalnîi riscă “în jur de 2 ani şi jumătate” de închisoare cu executare pentru încălcarea condiţiilor unei condamnări la 3 ani şi jumătate de detenţie cu suspendare, dictată în 2014.

Majoritatea aliaţilor săi apropiaţi au fost consemnaţi vineri la domiciliu de justiţia rusă, la două zile după o serie de percheziţii care au vizat în principal locuinţa soţiei sale, Iulia, şi sediul organizaţiei sale, Fondul de luptă împotriva corupţiei. Navalnîi i-a chemat din nou pe ruşi să coboare în stradă.

“Nu vă fie teamă. Majoritatea este de partea noastră. Să mergem să o deşteptăm”, a îndemnat el într-o scrisoare postată pe blogul personal.