Actual

Protestele explodeaza in Bulgaria. Politia a fost scoasa in numar mare pe strazi

Protestele explodeaza in Bulgaria. Politia a fost scoasa in numar mare pe strazi

Politia a fost scoasa in numar mare pe strazi, dupa ce fortele de ordine au demontat în cursul nopţii corturile protestatarilor de la Sofia şi din alte mari oraşe. 12 persoane au fost reţinute în capitala bulgară, dar între timp au fost eliberate la presiunea liderilor opoziţiei.

Operaţiunea poliţiştilor s-a desfăşurat simultan în toate oraşele din ţară, în care manifestanţii ridicaseră corturi şi blocaseră circulaţia. Acum, protestatarii avertizează că vor reveni pe străzi.

Unul din liderii protestelor, Arman Babikian, a declarat că niciun alt prim-ministru din perioada de tranziţie nu a reacţionat în acest mod la proteste civice. Corturile şi protestatarii vor reveni în străzi. Poliţia a avertizat că nu va permite acţiuni de nesupunere civică, ce împiedică circulaţia rutieră. Mai mulţi lideri ai opoziţiei din tot spectrul politic au aşteptat în faţa secţiei de poliţie până la eliberarea celor 12 arestaţi.

Protestele explodeaza in Bulgaria. Politia a fost scoasa in numar mare pe strazi

Liderul Bulgariei Democrate, Hristo Ivanov, a declarat că poliţia a restabilit nu ordinea constituţională, ci cea corupţională. Decizia pentru acţiunea nocturnă a forţelor de ordine a fost luată de liderii coaliţiei – anunţat copreşedintele Patrioţilor Uniţi, Valeri Simionov.

Problema blocajelor a fost discutată timp de o oră. S-a ajuns la concluzia că astfel de acţiuni vor putea provoca un mic război civil – a spus Simionov, adăugând că „de 30 de zile protestele limitează dreptul de circulaţie liberă a cetăţenilor.