Lifestyle

Putin a decretat legea marțială în toate regiunile ucrainene anexate, într-o încercare disperată de control

Putin a decretat legea marțială în toate regiunile ucrainene anexate, într-o încercare disperată de control

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că de mâine va intra în vigoare legea marțială în cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia. Liderul de la Kremlin a organizat o reuniune a consiliului său de securitate pentru a discuta despre noi strategii în război, în timp ce Ucraina își intensifică contraofensiva.

Decretarea legii marțiale în Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia oferă Kremlinului un control mai strict asupra zonelor și puterea de a forța civilii să se înroleze în armata rusă. Potrivit informațiilor oferite de expertul în afaceri est-europene și comentator al războiului din Ucraina, Sergej Sumlenny, această decizie a lui Vladimir Putin „este o încercare a Rusiei de a mobiliza cu forța, de a răpi și de a fura cât mai mulți oameni înainte ca rușii să fie dați afară”.

Este restricționată libertatea de mișcare

Anunțul privind legea marțială vine la câteva ore după ce oficialii instalați de ruși în Kherson le-au spus civililor să părăsească anumite zone cât mai curând posibil, în așteptarea unui atac iminent al Ucrainei. În document se specifică că va avea loc o relocare temporară a rezidenților în zone sigure, introducerea unui regim special de intrare și ieșire din teritoriu, precum și restricționarea libertății de mișcare.

De asemenea, în decret se mai arată că Rusia poate lua „alte măsuri” în cadrul legii marțiale existente „dacă este necesar”, ceea ce include „limitări radicale și nespecificate ale drepturilor și libertăților”, posibile „obligații suplimentare” și „mobilizare generală sau parțială”.  Ce însemnă măsuri suplimentare?

Că ar putea fi incluse restricții economice pe timp de război, precum „libera circulație a bunurilor, serviciilor și fondurilor”, conform legislației în vigoare. Nici regiunile de graniță ale Federației Ruse nu au scăpat, în acele locuri fiind introduse un ”nivel mediu de alertă”, iar în Districtul Central (din jurul Moscovei) și cel de Sud s-a instituit alertă ”de nivel înalt”.

Putin vrea să facă un nou consiliu de coordonare

Într-un discurs televizat, Putin a spus guvernului rus să înființeze un nou consiliu de coordonare sub conducerea premierului Mihail Mișușin, pentru a găsi cele mai bune soluții în războiul din Ucraina. Măsura vine după o serie de înfrângeri semnificative și umilitoare pentru Federația Rusă, în timp ce forțele ucrainene au desfășurat o contraofensivă fulminantă la începutul lunii septembrie, care a inclus recucerirea unor mari porțiuni din Khersonul anexat.