Actual International

Putin face primele vizite externe de la invazia în Ucraina: Merge în Tadjikistan şi Turkmenistan, două foste republici sovietice

Putin face primele vizite externe de la invazia în Ucraina: Merge în Tadjikistan şi Turkmenistan, două foste republici sovietice

Vladimir Putin va efectua o vizită în Tadjikistan şi în Turkmenistan, înainte de a-l primi la Moscova pe preşedintele indonezian Joko Widodo. Informaţia a fost dată de Pavel Zarubin, corespondentul acreditat la Kremlin al televiziunii publice Rossia-1.

Putin face primele vizite externe de la invazia în Ucraina: Merge în Tadjikistan şi Turkmenistan, două foste republici sovietice

La Duşanbe, capitala Tadjikistanului, liderul rus se va întâlni cu omologul său Imomali Rahmon, un aliat apropiat al Rusiei. Pe teritoriul acestei foste republici sovietice, care are graniţă comună cu Afganistanul, Rusia dispune de cea mai mare bază militară din afara ţării.

Vladimir Putin va asista apoi la Aşhabad la summitul naţunilor riverane Mării Caspice, la care vor participa liderii Azerbaidjanului, Kazahstanului, Iranului şi Turkmenistanului, a indicat Pavel Zarubin.

Ultima vizită cunoscută a lui Vladimir Putin în afara Rusiei a avut loc la Beijing la începutul lunii februarie, unde el a convenit cu preşedintele chinez Xi Jinping un tratat de prietenie „fără limite”, cu câteva ore înainte ca ambii să asiste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Un moment de suspans provocaseră sâmbătă seara o serie de media ruse, care au relatat că Putin a sosit seara târziu de urgenţă la Kremlin şi au difuzat imagini cu convoiul prezidenţial care se îndrepta spre sediul preşedinţiei ruse, sugerând că şeful statului ar urma să facă o declaraţie.

La scurt timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a infirmat că preşedintele rus, sosit în toiul nopţii la Kremlin, ar fi intenţionat să facă vreo declaraţie.

Înainte de aceasta, Putin se întâlnise cu liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko, la Sankt-Petersburg.

Lukaşenko a spus că blocarea tranzitului anumitor mărfuri către Kaliningrad „este egală cu o declaraţie de război” şi că speră într-un răspuns dur şi ‘în oglindă’ din partea Rusiei la aceste „acţiuni ostile” ale Lituaniei, conform Ukrainska Pravda.

Putin l-a asigurat pe Lukaşenko că Rusia va furniza arme adecvate armatei belaruse pentru a consolida apărarea aşa-zisei ‘Uniuni statale’ pe fondul acţiunilor agresive ale Occidentului.

Felicitări pentru ţările foste sovietice de Ziua Victoriei

Într-un mesaj de felicitare transmis de 8 mai – cu prilejul celei de-a 77-a aniversări a victoriei asupra Germaniei naziste, Vladimir Putin a felicitat guvernele şi popoarele din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, R.Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan, dar şi autoproclamatelor republici Abhazia şi Osetia de Sud. În plus, Putin i-a felicitat pe liderii şi pe cetăţenii autoproclamatelor „republici populare” Doneţk şi Lugansk, recunoscute de Moscova cu doar câteva zile înaintea lansării invaziei militare în Ucraina.