International

Putin, refuzat de Prigojin! Liderul de la Kremlin a avut o întâlnire cu șeful Wagner

agenții lui vladimir putin - sursă foto: pardafas.com
sursă foto: pardafas.com

Putin spune că șeful Wagner i-a refuzat oferta în timpul întâlnirii de la Kremlin, după revolta din Rusia. Comentariile făcute de Vladimir Putin în timpul unui interviu acordat unui ziar rusesc adaugă un alt nivel la intriga din jurul dinamicii puterii dintre el și liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin.
Săptămâna aceasta a fost dezvăluit faptul că Vladimir Putin a avut o întâlnire cu șeful Wagner, Evgheni Prigojin, la cinci zile după ce acesta a condus o revoltă eșuată împotriva ierarhiei militare din Rusia. Și, în comentarii care adaugă un alt nivel la intriga din jurul dinamicii puterii dintre cei doi, președintele rus ar fi dezvăluit detalii suplimentare despre conținutul discuției sale cu liderul grupului de mercenari și cu aproximativ 35 dintre trupele sale.

Putin, intervievat de cotidianul rus Kommersant, a declarat că a făcut mai multe oferte în timpul întâlnirii, inclusiv aceea de a le oferi luptătorilor posibilitatea de a rămâne să servească împreună Rusia.

Conform ofertei, luptătorii ar rămâne sub comanda actualului lor comandant, pe care ziarul l-a identificat doar prin indicativul său de apel „Grey Hair”, dar despre care ziarul a înțeles că este Andrei „Sedoy” Trochev.

„Toți aceștia s-ar fi putut aduna într-un singur loc și și-ar fi putut continua serviciul”, a declarat președintele, citat de Kommersant, potrivit SkyNews.

„Și nimic nu s-ar fi schimbat. Ei ar fi fost conduși de aceeași persoană care a fost adevăratul lor comandant în tot acest timp”.

„Wagner nu există”

Întrucât Putin este comandantul-șef al armatei, el a părut să insinueze că aceștia vor rămâne în cadrul armatei ruse, deși nu a spus acest lucru în mod explicit. „Mulți dintre ei au dat din cap când am spus acest lucru”, a declarat Putin, citat de Kommersant.

Cu toate acestea, Prigojin nu a fost de acord, a relatat acesta. „Wagner nu există”, a declarat președintele rus pentru Kommersant. „Nu există o lege privind organizațiile militare private. Pur și simplu nu există”.

Aceasta vine după ce un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că ei cred că forțele Wagner nu mai „participă în mod semnificativ” la războiul din Ucraina.

Analiștii au declarat că o astfel de evoluție ar dăuna eforturilor Rusiei în conflict, având în vedere eficiența luptătorilor mercenari în comparație cu cea a forțelor armate convenționale ale țării.

De asemenea, Putin a vorbit și despre sderarea Ucrainei la NATO, susținând că va face lumea mai „vulnerabilă”.

Vorbind în fața reporterilor, Vladimir Putin a declarat că aderarea țării la alianța militară va fi o „amenințare la adresa securității Rusiei”. El a mai spus că acesta a fost unul dintre motivele invaziei Rusiei, pe care o numește „operațiune militară specială”. „Acest lucru nu va crește securitatea Ucrainei în sine și, în general, va face lumea mult mai vulnerabilă”, a adăugat el.