Info Actual > Politică > Putin țintă clară! Cine face jocul rușilor din Republica Moldova? Este o miză uriașă
Politică

Putin țintă clară! Cine face jocul rușilor din Republica Moldova? Este o miză uriașă

Putin țintă clară! Cine face jocul rușilor din Republica Moldova? Este o miză uriașă

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că este pregătită să discute problema transnistreană în cadrul unei eventuale întâlniri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Maia Sandu a vorbit despre această temă într-un interviu pentru publicația rusă ,,Kommersant“, însă analiștii politici de la Chișinău cred că nu ar fi un moment prielnic pentru ca discuția să aducă și rezultate.

Putin țintă clară! Cine face jocul rușilor din Republica Moldova? Este o miză uriașă

Maia Sandu a subliniat că este interesată de un dialog pragmatic cu Federația Rusă și că este gata să discute inclusiv problematica transnistreană cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

președinta și-a reiterat afirmația făcută anterior la începutul mandatului său de președinte, referitoare la necesitatea retragerii muniției și trupelor ruse din stânga Nistrului. În acest context, comentatorul politic, Ion Tăbîrță, consideră că pentru noua guvernare de la Chișinău, inclusiv pentru președinta Maia Sandu, problematica transnistreană și retragerea trupelor Rruse va fi un subiect greu de discutat cu Federația Rusă.

Trupele ruse nu au niciun statut pe teritoriul Republicii Moldova

„Rusia sigur nu este încântată. Pentru Federația Rusă, tot ce se referă la aceste trupe ruse este un punct nevralgic, însă aici se cere precizarea că președintele Maia Sandu spune de acele trupe ruse care nu au niciun statut pe teritoriul Republicii Moldova, și interpretarea Rusiei este că Moldova sau președintele Republicii Moldova îşi doreşte retragerea /pacificatorilor/ ceea ce nu este corect şi intenționat, se manipulează cu această confuzie”, a declarat Ion Tăbîrță.

În cadrul aceluiași interviu, Maia Sandu s-a referit şi la diverse scheme de corupție și contrabandă care sunt desfășurate în regiunea separatistă, ce trebuie anihilate și la faptul că o dată cu îmbunătățirea nivelului de trai pe malul drept al Nistrului, și cei de pe malul stâng își vor dori soluționarea mai rapidă a conflictului, potrivit RRA.