Actual Diverse

Rabla la becuri urmează să se discute în Guvern. Cui aparține și ce înseamnă o astfel de idee 

Rabla la becuri urmează să se discute în Guvern. Cui aparține și ce înseamnă o astfel de idee 
Foto: pixabay

După programul rabla la electrocasnice, iată că a venit și rândul becurilor. În actuala criză energetică europeană, una dintre măsuri ar fi înlocuirea vechilor becuri, care consumă mult curent electric, cu altele mai noi, al căror consum de energie este substanțial redus.

Rabla la becuri. Cui aparține și ce înseamnă o astfel de idee

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a elaborat Ghidul Rabla pentru becuri, iar modificarea de buget pentru AFM, care va cuprinde inclusiv bugetul pentru Rabla becuri, va intra în şedinţa de Guvern, probabil săptămâna viitoare, a anunţat joi, 22 septembrie 2022, ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Ideea a fost lansată în spațiul public de către preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care a declarat, în aceste zile, că este posibil ca în programul „Rabla pentru electrocasnice” să fie introduse şi becurile cu led.

Ghidul, propus pentru consultare publică online

„Conform dispoziţiilor Coaliţiei şi după discuţiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru Rabla pentru becuri. Am pregătit modificarea de buget, care va intra în şedinţa de Guvern, probabil săptămâna viitoare, în prima şedinţă de Guvern.

Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei, iar Ghidul va apărea probabil zilele următoare, în consultare publică, pe site-ul ministerului”, a precizat Barna Tanczos, imediat după conferinţa „Cum salvăm industria românească de mobilier şi de produse din lemn„, organizată de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România.

Ministrul mediului a mai menționat, totodată, că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la Rabla electrocasnice.

Cum ar decurge operațiunea concret

„Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70% şi, cu acel voucher şi becul vechi predat, poate să achiziţioneze becuri noi care reduc consumul semnificativ în gospodărie”, a precizat ministrul Mediului, citat de media.