Actual International

Raport CIA: Germania, avertizată în urmă cu câteva săptămâni cu privire la un posibil atac asupra conductelor de gaze Nord Stream

Raport CIA: Germania, avertizată în urmă cu câteva săptămâni cu privire la un posibil atac asupra conductelor de gaze Nord Stream

Agenția Centrală de Informații a SUA a avertizat Germania în urmă cu câteva săptămâni cu privire la posibile atacuri asupra conductelor de gaze naturale Nord Stream, a relatat marți revista germană Der Spiegel.

O sursă anonimă care are cunoștință despre acest subiect a declarat pentru Der Spiegel că guvernul german a primit un pont de la CIA în această vară cu privire la potențiale atacuri asupra conductelor, care urmau să devină principala arteră de aprovizionare cu gaze naturale rusești către Europa. Revista a precizat că alte câteva persoane anonime cunoscătoare au confirmat informația CIA-ului.

Luni, au fost descoperite trei scurgeri grave la cele patru conducte Nord Stream, care merg din Rusia spre Germania prin Marea Baltică. Nord Stream AG, operatorul conductelor, a declarat marți că daunele suferite de acestea au fost „fără precedent”.

Incidentul a adâncit criza energetică a Europei, fluxurile de gaze din Rusia către Europa fiind acum aproape suspendate.

Germania, cea mai mare putere economică a Europei, a fost principalul consumator mondial de gaze naturale rusești până când Moscova a început să restrângă fluxurile către Europa.

Imagini ale Pazei de Coastă suedeze și ale armatei daneze, publicate marți, au arătat efectul scurgerilor – gheizere de gaze naturale erupând la suprafață în trei locuri din Marea Baltică. Se spune că una dintre cele trei se întindea pe o suprafață de peste 1.000 de metri.

Liderii europeni suspectează un sabotaj, deși niciunul nu a numit încă un presupus făptaș.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că a discutat despre „sabotajul” conductelor cu ministrul danez al apărării și că au „abordat problema protecției infrastructurii critice” în țările NATO.

Premierul danez, Mette Frederiksen, a declarat marți: „Acestea sunt acțiuni intenționate. Nu a fost un accident”. În aceeași zi, președintele Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a descris actul ca fiind un „sabotaj” care va declanșa „cel mai puternic răspuns posibil”.

Presa germană a relatat că oficialii guvernamentali au declarat că sunt de părere că deteriorarea conductelor Nord Stream nu a fost accidentală. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a scris pe Twitter că atacurile asupra conductelor „nu sunt o coincidență și ne afectează pe toți”.

Și Kremlinul a declarat marți că nu poate exclude posibilitatea unui sabotaj, potrivit Reuters. Însă Putin a arătat cu degetul spre SUA. Greu de crezut fiindcă prin conductă nu circulă de mult timp gaz.

Ministerul danez al Apărării a declarat că o fregată din clasa Absalon și o navă de control a poluării au fost trimise în zona scurgerilor în scopul monitorizării și avertizării altor nave de a păstra distanța.