Diverse

Raport-șoc. Se dezvăluie abuzurile „sistemice” asupra jucătoarelor din fotbalul feminin

Raport-șoc. Se dezvăluie abuzurile „sistemice” asupra jucătoarelor din fotbalul feminin
lhseagle-eye

Nimic din ce este ascuns nu rămâne ascuns, mai devreme sau mai târziu adevărul iese la suprafață. Așa s-a întâmplat și în acestă situație de-a dreptul halucinantă, care implică mai multe persoane, care au trecut prin abuzuri de neimaginat.

Halucinant: Un raport dezvăluie abuzurile „sistemice” asupra jucătoarelor din fotbalul feminin american inclusiv juvenil. Antrenorii sunt descriși ca ”prădători”

O investigație care s-a desfășurat pe parcursul unui an a scos la suprafață în aceste zile adevăruri ascunse care atestă faptul că directorii U.S. Soccer, proprietarii N.W.S.L. și antrenorii de la toate nivelurile fotbalului american au închis ochii la ani de zile la rapoartele de abuzuri ce veneau din partea jucătoarelor.

Un raport de investigație extrem de așteptat în America privind abuzurile din fotbalul feminin, a evidențiat abateri sexuale, abuzuri verbale și emoționale din partea antrenorilor din cel mai înalt nivel al jocului, Liga Națională de Fotbal Feminin, și a emis avertismente că fetele se confruntă cu abuzuri și în fotbalul juvenil.

Foto: Soobum Im/USA Today Sports, Reuters

Exemple care apar în investigație

Un antrenor a chemat o jucătoare pentru a revedea un film de joc și i-a arătat în schimb pornografie. Un alt antrenor era cunoscut la cel mai înalt nivel al fotbalului feminin pentru că își certa alternativ jucătoarele și apoi le chestiona cu privire la viața lor sexuală.

Un al treilea antrenor a constrâns mai multe jucătoare să întrețină relații sexuale, comportament pe care o echipă de top l-a considerat atât de deranjant încât l-a concediat. Dar când a fost angajat de o echipă rivală la doar câteva luni mai târziu, clubul inițial, care a documentat comportamentul său într-o anchetă internă, nu a spus nimic. În schimb, i-a urat public succes în noul său post.

Raportul a fost publicat luni, la un an după ce jucătorii, indignați de ceea ce ei consideră a fi o cultură a abuzurilor în sportul lor, au cerut schimbări refuzând să intre pe teren.

Raportul a constatat că liderii N.W.S.S.L. și ai Federației de Fotbal din Statele Unite, organismul care guvernează acest sport în America, precum și proprietarii, directorii și antrenorii de la toate nivelurile nu au acționat în urma unor ani de rapoarte voluminoase și persistente privind abuzurile comise de antrenori.

Potrivit raportului dat, toți au fost preocupați de faptul de a fi dați în judecată de antrenori sau de finanțele șubrede ale fotbalului profesionist feminin decât de bunăstarea jucătoarelor, creând un sistem în care antrenorii ”abuzivi și prădători” au putut să se mute liber de la o echipă la alta la nivelurile superioare ale fotbalului feminin.

„Investigația noastră a dezvăluit o ligă în care abuzul și comportamentul nepotrivit – abuz verbal și emoțional și comportament sexual nepotrivit – au devenit sistemice, acoperind mai multe echipe, antrenori și victime”, a scris Sally Q. Yates, investigatorul principal, în rezumatul raportului. „Abuzurile din N.W.S.L. își au rădăcinile într-o cultură mai profundă în fotbalul feminin, începând cu ligile de tineret, care normalizează antrenamentele abuzive verbal și estompează granițele dintre antrenori și jucătoare.

Presa este cea care a dezvăluit prima faptele inimaginabile

The Washington Post a detaliat acuzațiile de abuz sexual și verbal împotriva antrenorilor din liga feminină. În urma reportajelor din presă și după ce meciurile au fost amânate în urma protestelor publice ale jucătoarelor furioase, directorii ligii au demisionat și au fost concediați. În decurs de câteva săptămâni, jumătate dintre antrenorii celor 10 echipe ale ligii au fost legați de acuzații de abuz, iar unele dintre cele mai bune jucătoare din lume și-au povestit propriile povești de maltratare.

Iar dezvăluirile se pare că nu se termină aici. O investigație comună separată a ligii feminine și a asociației jucătoarelor nu a fost finalizată, iar raportul nu a investigat în totalitate fotbalul juvenil, chiar dacă a precizat că anchetatorii cred că abuzurile sunt răspândite și acolo.

„Rădăcinile abuzului în fotbalul feminin sunt adânci și nu vor fi eliminate doar prin reforme în cadrul N.W.S.L.”, au concluzionat  anchetatorii americani, citați de NYT.