Actual Politică

Răsturnare de situație în dosarul fraudării alegerilor de la Sectorul 1. Procurorul care s-a ocupat de caz şi-a dat demisia

Răsturnare de situație în dosarul fraudării alegerilor de la Sectorul 1. Procurorul care s-a ocupat de caz şi-a dat demisia

Iaşinovschi Sorin Eugen a demisionat din funcţia de procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorul Iașinovschi este cel care instrumenta dosarul prezumtivelor fraude la alegerile pentru primăria Sectorului 1, dosar deschis după ce fostul primar Dan Tudorache a depus plângere în cazul președintelui Biroului Electoral al Sectorului 1, Nicolae Sprîncu.

Răsturnare de situație în dosarul fraudării alegerilor de la Sectorul 1. Procurorul care s-a ocupat de caz şi-a dat demisia

Într-o hotărâre publicată online, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis că Iaşinovschi Sorin Eugen, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, a fost eliberat din funcția de procuror.

„Marți, 24 mai 2022, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţia de procuror, prin demisie, începând cu data de 1 iunie 2022, a proc. Sorin-Eugen Iasinovschi, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava”, scrie site-ul juridice.ro

Potrivit deciziei, Iaşinovschi Sorin Eugen, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, a fost eliberat din funcție cu o majoritate de voturi, 5 colegi votând da, în timp ce unul nu a susținut această demisie.

Procurorul de caz de la SIIJ le-a cerut în februarie polițiștilor să redeschidă toți sacii cu buletinele de vot și procesele verbale de la secțiile de votare din Sectorul 1, organizate pentru alegerile locale din septembrie 2020.

Zece polițiști au fost desemnați să se ocupe exclusiv de punerea în aplicare a solicitării venite de la SIIJ, iar termenul de soluționare era 8 aprilie 2021.
De atunci, dosarul s-a tot tărăgănat, mai ales că procurorul Sorin Iaşinovschi a făcut nu mai puțin de 166 de disjungeri în dosarul fraudei electorale de la Sectorul 1, ceea ce i-a făcut pe mulți să considere că se încearcă să se pună cruce dosarului.

Clotilde Armand poate răsufla uşurată

Amintim, că fix în urmă cu un an, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii dezbătea cererea de eliberare din funcţie, prin pensionare, formulată de Eugen Sorin Iasinovschi, procuror în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

FOTO: Procurorul Eugen Sorin Iasinovschi, interviu postului de televiziune Kanal D

Procurorul Sorin Iaşinovschi, de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, cel care conduce ancheta în care sunt renumărate voturile de la alegerile locale pentru Primăria Sectorului 1, a acordat în vara anului trecut un interviu postului tv Kanal D. Procurorul a afirmat că au fost fraude în stabilirea rezultatului final, în urma cărora Clotilde Armand, de la USR-PLUS, a câștigat competiția electorală cu Dan Tudorache, de la PSD.

Imediat după precizările lui Iașinovschi, procurorul general al României, Gabriela Scutea s-a arătat deranjată de cele spuse de acesta și a precizat că procurorii au obligaţia să respecte legea privind accesul la informaţiile publice şi ghidul CSM privind comunicarea publică.

Ca urmare a celor declarate de procurorul general, postul de televiziune a luat decizia să nu mai difuzeze interviul cu procurorul care vorbește despre frauda de la alegeri. Interviul cu procurorul SIIJ este disponibil numai pe site-ul televiziunii.

În luna ianuarie 2022, secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a analizat cauza disciplinară ce îl viza pe procurorul  Eugen Sorin Iasinovschi, întrucât a podus  „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu.

Între timp decizia de pensionare sectia pentru procurori a decis să suspende analizarea cererii de pensionare până la soluţionarea definitivă a procedurii disciplinare.

Acum, practic prin această demisie s-a găsit şi răspunsul prinvind presupusele fraude electorale de la sectorul 1.