Lifestyle

Răsturnare de situație pentru Simona Halep. Lovitură cruntă după ultimul anunţ oficial al WTA

Simona Halep
sursa foto: Adevărul

Situație complicată pentru jucătoarea de tenis Simona Halep după ce a fost implicată în scandalul de dopaj de la US Open din 2022. În prezent, ea a fost devansată în topul WTA de Irina Begu care a urcat până pe locul 27 WTA în urma parcursului excelent de la Madrid.

Astfel, Simona Halep nu mai este lidera tenisului românesc, după ce timp de un deceniu a ocupat această poziție. Totuși, ea rămâne în continuare în clasamentul WTA, cu toate că nu a mai câștigat niciun joc și nu a mai participat la nicio competiție de când a fost prinsă dopată.

Simona Halep, devansată de Irina Begu

După ce Irina Begu a avut zilele trecute un parcurs extraordinară și a ajuns până în sferturi de finală la Madrid Open, a urcat până pe locul 27 în clasamentul WTA, fiind în prezent jucătoarea română cel mai bine clasată. În același timp, Simona Halep, în continuare suspendată pentru dopaj, a alunecat până pe locul 30. Nu departe de ea este Sorana Cîrstea, locul 34.

Românce în Top 100 WTA

27. Irina Begu 1443

30. Simona Halep 1350

34. Sorana Cîrstea 1293

59. Jaqueline Cristian 938

În top 10 WTA, singura diferență majoră este că Ons Jabeur a pierdut trei locuri. 1. Swiatek, 2. Sabalenka, 3. Pegula, 4. Garcia, 5. Gauff, 6. Rybakina, 7. Jabeur, 8. Sakkari, 9. Kasatkina, 10. Kvitova, scrie România TV.

Primul interviu al Simonei după scandalul de dopaj

Simona Halep a dat recent primul interviu după ce a fost depistată pozitiv la substanța roxadusat pentru Tennis Majors. Românca a vorbit despre numeroase apeluri făcute la ITF (Federaţia Internaţională de Tenis) pentru rezolvarea cazului ei. Totuși, ITF a subliniat că ITIA (International Tennis Integrity Agency), o nouă entitate creată în 2022, se ocupă acum de programul antidoping în tenis, iar avocatul româncei a lămurit „confuzia”.

Jucătoarea a transmis că nu cere un tratament special în cazul său, după mai multe luni de suspendare provizorie pentru dopaj, ci cere doar să fie judecată, pentru ca apoi să aibă şansa de a-şi continua cariera. Astfel, ea are programată o audiere în data de 28 mai, însă ITF, care deja i-a respins şi dovezile şi solicitarea de ridicare a suspendării provizorii, poate cere anularea audierii.

“Dacă o va face, vor fi opt luni fără ca eu să fi putut juca, din cauza unei suspendări provizorii, şi mi se pare nedrept să stau opt luni fără să joc şi fără să fi avut cea mai mică şansă de a mă exprima în faţa judecătorilor independenţi”, a transmis Simona Halep, adăugând că nu a folosit niciodată, cu bună ştiinţă, vreun produs interzis şi că de această dată este vorba de o contaminare a unui supliment alimentar. “Nici nu ştiam ce este roxadustat. Nu auzisem niciodată de asta. A trebuit să caut pe internet doar ca să aflu”.

Un purtător de cuvânt al Agenţiei Internaţionale de Integritate în Tenis (ITIA), a declarat „Procesul este în curs de desfăşurare şi se desfăşoară în conformitate cu Codul mondial antidoping”. Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) a declarat că nu este în măsură să comenteze şi a insistat asupra faptului că ITIA este responsabilă. ITIA a fost înfiinţată în 2022 de către organismele de conducere ale tenisului profesionist (inclusiv ITF).