Actual Social

Război în coaliţie. PSD şi PNL se luptă să fie unicul partid care a majorat pensiile

ionut stroe

Pensionarii şi creşterea pensiilor par că reprezintă miza principalelor partide de guvernământ, PSD şi PNL. În timp ce social-democraţii susţin că sunt singurii care se luptă pentru majorarea acestora, liberalii afirmă că pensiile trebuie să crească şi se caută soluţiile prin care această majorare să fie cât mai aproape de rata inflaţiei. Tensiunile în coaliţie sunt din ce în ce mai intense.

Război în coaliţie. PSD şi PNL se luptă să fie unicul partid care a majorat pensiile

”PSD este singurul partid care s-a luptat întotdeauna pentru creşterea pensiilor românilor. În schimb, liderii Dreptei consideră creşterea pensiilor o povară, care merită purtată doar în preajma campaniilor electorale”, au scris, miercuri seară, pe Facebook, liderii PSD.

Potrivit acestora, ”PSD continuă să se lupte pentru ca toţi cei care au muncit o viaţă să aibă pensii decente, care să-i protejeze în faţa creşterilor de preţuri. O creştere sustenabilă şi corectă”.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirmă, într-un video care însoţeşte postarea, că pensiile nu ar fi crescut deloc în acest an fără PSD.

”Nu cred că ar fi crescut pensiile anul acesta dacă nu ar fi intrat PSD la guvernare”, afirmă Ciolacu.

„Nicolae Ciucă a acordat un sprijin financiar în luna ianuarie celor cu pensii mai mici sau egale cu 1600 de lei”

În replică, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a menţionat consecvenţa Partidului Naţional Liberal în a creşte pensiile, de fiecare dată când s-a aflat la guvernare.

”În anii în care a fost la guvernare, Partidul Naţional Liberal a fost consecvent în demersurile făcute pentru a sprijini pensionarii. Guvernul condus de PNL a crescut pensiile atât la 1 septembrie 2020, când punctul de pensie a crescut cu 14% (de la 1.265 lei la 1.442 lei), cât şi la 1 ianuarie 2022, când a fost majorat punctul de pensie cu 10% (de la 1.442 lei la 1.586 lei)”, scrie Ionuţ Stroe pe Facebook.

Totodată, spune Stroe, „pentru a veni în sprijinul pensionarilor afectaţi de creşterile de preţuri, guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă a acordat un sprijin financiar în luna ianuarie celor cu pensii mai mici sau egale cu 1600 de lei. Iar, în luna iulie, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2000 de lei au primit un alt sprijin financiar în valoare de 700 de lei”.

Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că liberalii caută soluţiile pentru ca majorarea de anul viitor să fie cât mai aproape de rata inflaţiei.

”În continuare, PNL consideră că pensiile trebuie să crească şi căutăm soluţiile  prin care această majorare să fie cât mai aproape de rata inflaţiei, ţinând cont şi de limita în care poate fi sustenabilă de la bugetul de stat. Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Nicolae Ciucă au spus foarte clar că pensionarii din România nu pot şi nu trebuie să suporte efectele inflaţiei. PNL a majorat pensiile când a fost la guvernare şi o va face şi începând cu anul viitor”, a mai scris Ionuţ Stroe.