Actual Politică

Reacţie surprinzătoare a preşedintelui Iohannis. „Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi ”

Reacţie surprinzătoare a preşedintelui Iohannis. „Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi ”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că reducerea accizelor la carburanţi nu se poate face şi nu este posibilă plafonarea directă sau subvenţionarea preţului, menţionând că premierul Nicolae Ciucă l-a asigurat că suma necesară pentru compensarea cu 50 bani poate fi suportată de la buget.

Reacţie surprinzătoare a preşedintelui Iohannis. Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi 

 „Reducerea accizelor e doar aparent la îndemâna guvernelor, de fapt nu este posibil din cauza normelor europene. E uşor să le creşti dacă vrei. Celelalte instrumente sunt să umble la TVA, la sprijin bugetar, alte mecanisme.

În situaţia în care şi la noi preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul a analizat şi a ajuns la concluzia să facă ceva atât cât se poate. Nu e posibil să plafonezi preţul”, a declarat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a declarat că a avut o discuţie iri cu premierul.

„Am discutat ieri cu premierul. Atât cât se poate este corect să se facă. Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă, de exemplu la cei cu transport de mărfuri se simte la sfârşitul lunii.

Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul naţional, din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanţelor”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat că Guvernul o să compenseze cu 50 de bani prețul la combustibil

Premierul Nicolae Ciucă a precizat, după anunţul referitor la soluţia de compensare a preţului carburanţilor, că aceste măsuri nu afectează bugetul de investiţii şi că Guvernul va păstra ţinta de 7% din PIB pentru investiţii.

Măsurile pe care noi le luăm şi care fac parte dintr-un mecanism eficient pentru următoarele 3 luni nu afectează în niciun fel bugetul de investiţii.

Şeful Executivului a subliniat că Guvernul va păstra ţinta de 7% din PIB pentru investiţii, respectiv 88 de miliarde de lei.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că a identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare a preţului carburanţilor, în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. Jumătate din această reducere va fi decontată de stat iar mecanismul prin care se asigură stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Impactul bugetar este de 2 miliarde de lei.