Actual

Record absolut: Dănileț are 3 excluderi din magistratură în mai puțin de un an

Record absolut: Dănileț are 3 excluderi din magistratură în mai puțin de un an

O persoană controversată, dar un judecător cunoscut mai ales pentru implicarea sa politică și atitudinii civice pe care o clama „s-a certat” de câteva ori cu legea și cu morala.

Record absolut: Dănileț are 3 excluderi din magistratură în mai puțin de un an

Judecătorul român Cristi Vasilică Dănileț a fost dat afară din magistratură. Al treilea dosar de excludere din magistratură deschis pe numele judecătorului Cristi Vasilică Dănileț de la Tribunalul Cluj s-a terminat cu același verdict ca în primele două ajunse pe masa CSM.

Miercuri, 20 iulie, Secția pentru judecători în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dispus excluderea lui Danileț într-un alt dosar disciplinar deschis pe numele acestuia.

Despre el se știe că a fost și membru al CSM. Acest al treilea dosar a fost deschis după ce site-ul Lumea Justiției a dezvăluit cum trei traficanți de droguri au fost puși în libertate din cauză că fostul membru CSM a uitat să treacă, în încheiere, durata arestării preventive și nici nu și-a motivat hotărârea, în încheiere, așa cum prevede legea.

Secția pentru judecători în materie disciplinară din CSM a decis excluderea din magistratură a lui Danileț pentru comiterea abaterii disciplinare prevăzute în Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, privind „exercitarea funcției cu gravă neglijență”.

Cum este motivată excluderea: ”În baza art.100 lit.e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificarile și completarile ulterioare aplică domnului Danileț Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancțiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. t) teza a II a din acelasi act normativ”.

Ce a făcut de această dată Cristi Dănileț

Trei traficanți de droguri au fost puși în libertate. Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu după ce, în 12 ianuarie 2022, site-ul luju.ro a dezvăluit cum trei traficanți de droguri au fost puși în libertate de judecătorul Dănileț.

Istoric: Cristi Dănileț a dispus arestarea preventivă a trei inculpați pe care DIICOT îi acuza de trafic de droguri de mare risc. Cei trei inculpați, care au profitat de nișa creată în lege, au formulat contestație împotriva încheierii lui Cristi Dănileț, chiar dacă se aflau în arest preventiv. Acțiunea a fost admisă admisă în 24 februarie 2021. Instanța de la Curtea de Apel Cluj a admis desființarea în întregime a încheierii lui Dănileț, trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Cluj și punerea în libertate a inculpaților.

Concluzie: Cei trei traficanți au fost puși în libertate deoarece încheierea de arestare preventivă dispusă de Dănileț nu a fost motivată. Și tot Cristi Dănileț a uitat să menționeze și durata arestului preventiv, dispunând astfel o arestare pe termen nedeterminat, a constatat Curtea de Apel din Cluj.

Excluderea cu numărul 3

Povestea de mai sus reprezintă cea de-a treia excludere din sistem dispusă față de judecător în mai puțin de un an. În ziua de 13 decembrie 2021, Dănileț a fost dat afară din magistratură de Secția pentru judecători a CSM, în materie disciplinară, din cauza unor clipuri video postate, la acea vreme, pe TikTok, scrie EVZ (youtube).

Mai târziu, la 25 mai a.c., aceeași sancțiune de excludere din magistratură a fost pronunțată și de Secția pentru judecători a CSM, în materie disciplinară, față de Cristi Dănileț și într-un dosar în care Inspecția Judiciară l-a acuzat de activism politic, din cauză că magistratul este membru într-un ONG care se definește drept entitate cu caracter politic.