Actual

Refugiații ucraineni nu vor mai putea intra atât de ușor în România. Ce control vor suporta la graniță

Refugiați ucraineni, sursa foto PSnews
sursa foto PSnews

România va reintroduce, de la 1 mai, reglementări privind trecerea la frontieră a câinilor din Ucraina. Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA), aceste politici au fost implementate anul trecut și au fost anterior „flexibile”.

Din cauza conflictului din țara lor, România a simplificat considerabil posibilitatea ca ucrainenii să călătorească cu câinii lor fără a fi vaccinați. Cerințele particulare au fost ridicate începând de astăzi, însă a existat o „derogare temporară de la unele reguli pentru admiterea animalelor de companie din Ucraina pe teritoriul României a fost impusă începând cu data de 24.02.2022.”

Ucrainenii vor avea probleme la graniță

Potrivit comunicatului publicat de ANSVSA pe site-ul lor: „În acord cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, aflate la granița cu Ucraina, România a stabilit că, începând cu data de 1.05.2023, va înceta aplicarea măsurilor de flexibilitate la introducerea, în scop necomercial, pe teritoriul național (UE) a animalelor de companie cu origine din Ucraina.

Astfel, începând cu data de 1.05.2023, România revine la aplicarea prevederilor Regulamentului (UE) 576/2013, respectiv ale Regulamentului (UE) 577/2013, inclusiv obligația prezentării dovezii efectuării testului de titrare a anticorpilor antirabici”.

Restricțiile stabilite „pentru circulația necomercială a animalelor de companie, utilizând formularul de urmărire a animalelor de companie care nu îndeplinesc condițiile de intrare în Uniunea Europeană” au fost modificate în lumina articolului 32 din Regulamentul UE.

3,5 de milioane de ucraineni au trecut granița în România

La aproape un și jumătate de la declanșarea războiului de către Vladimir Putin, un număr semnificativ de ucraineni au trecut granița. Cei mai mulți dintre ei au plecat repede, dar nu au neglijat să-și ia în bagaje animalele de companie.

De la începutul războiului, aproximativ 3,5 milioane de ucraineni au trecut granița în România. Doar 7% dintre ei au ales să rămână, restul de 93% călătorind spre Polonia, Germania și Franța pe ruta vestică.

În România au fost folosite fonduri publice și private în valoare totală de 565 de milioane de euro pentru a ajuta refugiații ucraineni. Guvernul român a declarat că 106 milioane de euro au provenit din fonduri publice și 200 de milioane de euro de la organizații ONU.

„Tot acest efort umanitar şi de coordonare şi răspuns are în spate şi o cifră care vine deopotrivă de la bugetul de stat şi de la agenţiile ONU şi partenerii internaţionali. Este o cifră estimată pe baza raportărilor care se află încă în derulare şi vorbim de peste 565 de milioane de euro alocaţi răspunsului crizei umanitare a refugiaţilor doar în România, din care aproximativ 200 de milioane de euro vin de la partenerii noştri internaţionali, respectiv agenţiile Naţiunilor Unite”, a afirmat Mădălina Turza, potrivit Agerpres.