Actual International

Regele Charles şi-a găsit “naşa”. Premierul Liz Truss l-a convins pe rege să nu participe la conferința pentru climă din Egipt

Regele Charles şi-a găsit “naşa”. Premierul Liz Truss l-a convins pe rege să nu participe la conferința pentru climă din Egipt

Apar primele şicane între rege şi premier? După ce anul trecut, prinţul Charles a confirmat participarea sa la conferința COP27 privind schimbările climatice, care urmează să aibă loc luna viitoare în Egipt, acum noul premier pare că nu e de acord cu participarea noului monarh. Este drept că între timp lucruri s-au schimbat radical, iar prinţul a devenit rege şi trebuie să ceară voie de la Guvern.

Regele Charles şi-a găsit “naşa”. Premierul Liz Truss l-a convins pe Rege să nu participe la conferința pentru climă din Egipt

Regele Charles nu va participa la conferința COP27 privind schimbările climatice, care urmează să aibă loc luna viitoare în Egipt, a confirmat Palatul Buckingham pentru BBC. Informația vine după ce zilele trecute presa britanică a scris că prim-ministrul Liz Truss i-a „ordonat” regelui să nu participe.

Palatul Buckingham a declarat că sfatul a fost cerut de Rege și „oferit” de premierul Lizz Truss

„Cu prietenie și respect reciproc, a existat un acord că Regele nu va participa”, a declarat Palatul Buckingham. Înainte de a ajunge pe tron ​​luna trecută, Regele – pe atunci Prințul de Wales – a transmis că va participa la conferința anuală.

Speculațiile presei că Regele ar fi fost dezamăgit de solicitarea guvernului, având în vedere lungile sale decenii în care a militat pentru climă, au fost respinse de Palatul Buckingam, care a transmis că Regele a fost mereu atent la rolul suveranului de a acționa la sfatul guvernului.

În noiembrie anul trecut, în calitate de Prinț de Wales, Regele a călătorit în Egipt, cu acordul guvernului de atunci, pentru a îndemna administrația egipteană să depună eforturi pentru combaterea schimbărilor climatice, întâlnindu-se cu președintele Abdel Fattah Al-Sisi în timpul unei vizite planificate.

În trecut, Regele și-a demonstrat angajamentul profund față de problemele de mediu și, în calitate de Prinț de Wales, a avut o lungă perioadă de activism pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice. Anul trecut a ținut un discurs la ceremonia de deschidere a COP26 de la Glasgow, când summitul a fost găzduit de Marea Britanie.

Deputatul conservator Tobias Ellwood: „Bunul simț va prevala” și Regelui i se va permite să plece în Egipt

Deputatul conservator Tobias Ellwood a spus că speră că „bunul simț va prevala” și Regelui i se va permite să plece în Egipt. El a spus într-un tweet că Regele Charles este o „voce respectată la nivel mondial” în domeniul mediului a cărei prezență ar adăuga „autoritate serioasă” delegației britanice. La conferința COP26 de anul trecut, Regele Charles – sau Prințul Charles, așa cum era atunci –a lansat un apel către liderii lumii în privința schimbărilor climatice. COP27, un eveniment al Națiunilor Unite, are loc în orașul de coastă Sharm el-Sheikh în perioada 8-16 noiembrie.

Săptămâna viitoare, Regele va participa la primele sale angajamente publice de la sfârșitul perioadei regale de doliu, inclusiv la o recepție la Edinburgh pentru comunitățile din Asia de Sud din Marea Britanie și o vizită la Dunfermline Abbey.

Regele Charles și Camilla vor participa la primul eveniment public de la începutul doliului regal

Regele și regina consoartă vor vizita Dunfermline, vechea capitală a Scoției. Monarhul va marca oficial acordarea statutului de oraș. Localitatea a primit statut de municipalitate în cadrul festivităților organizate cu prilejul Jubileului de Platină al reginei Elisabeta.

Ulterior, regele Charles și soția sa, Camilla, vor găzdui o recepție la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh.