Actual International

Relații tulburi. Rusia a oprit un transport de gaze naturale către Asia

Relații tulburi. Rusia a oprit un transport de gaze naturale către Asia
Arhivă

Rusia a oprit un transport de gaze naturale către Asia din cauza unor probleme de plată, amenințând că vor exista pene de curent în unele țări

Rusia a oprit un transport de gaz natural lichefiat către un client asiatic din cauza unor probleme de plată către noul său operator energetic, Sakhalin Energy. Acesta este primul semn că Rusia începe să rețină gazele naturale de la clienții asiatici din cauza operațiunilor sale energetice, amenințând să genereze pene de curent pentru unii dintre cei mai mari clienți asiatici ai săi în această iarnă.

Explicația se rezumă la bani

Doi comercianți familiarizați cu această chestiune au declarat că Sakhalin Energy a reținut o încărcătură de GNL care trebuia să ajungă la un cumpărător asiatic pe motiv de întârziere a plății și a semnării unui contract nou, potrivit unui raport al Bloomberg.

Rusia a oferit contractele noi clienților asiatici încă de la înființarea Sakhalin Energy, o nouă corporație creată pentru a transfera proprietatea celei mai vechi instalații de GNL din Rusia de la o entitate din Insulele Bermude la o entitate rusă.

Revizuirile le cer cumpărătorilor de GNL să plătească cu alte valute decât dolarul american în cazul în care sancțiunile occidentale duc la probleme de plată. Majoritatea clienților asiatici au evitat, până acum, să semneze contractele, potrivit Bloomberg.

Situația se poate răsfrânge, și de această dată, asupra Europei

Reținerea combustibilului de la cumpărătorii asiatici ar putea însemna probleme pentru Asia de Nord-Est, care a început să achiziționeze GNL în vederea pregătirii pentru iarnă. Japonia, principalul cumpărător de la Sakhalin, este deosebit de vulnerabilă la pene de curent în această iarnă dacă livrările vor fi întrerupte, deoarece își procură aproximativ 9% din gazele naturale de la Sakhalin.

Acest lucru ar putea avea efecte de propagare în Europa, deoarece clienții asiatici ar putea diminua livrările de combustibil de la furnizorii non-ruși, care sunt deja în criză de aprovizionare, în timp ce Europa se pregătește pentru propria criză energetică din această iarnă.

„Fără Sahalin, Asia de Nord-Est va trebui să „fure” mai multe încărcături din Europa, intensificând lupta pentru gaz între Asia și Europa în pragul iernii, ceea ce ar putea duce prețurile GNL la niveluri fără precedent”, a declarat pentru Bloomberg analistul energetic Saul Kavonic.

În prezent, gazele naturale din SUA se situează la aproximativ 9 dolari pe milion de unități termice britanice, iar prețul de referință în Europa a crescut la 67 de dolari pe milion de unități termice britanice, cu potențialul de a urca și mai mult în condițiile unei presiuni suplimentare a ofertei.