International

Reprezentanta ministerului rus de Externe, acuzată că era beată când a declarat din ce cauză a început războiul din Ucraina

Reprezentanta ministerului rus de Externe, acuzată că era beată când a declarat din ce cauză a început războiul din Ucraina
Foto: Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia

De când a început invadarea Ucrainei de către trupele rusești, întreaga planetă a fost asaltată de un noian de știri. Una dintre ele, de-a dreptul fantastică, a venit de curând pe flux.

Știrea cu o dezvăluire uimitoare și o acuzație așișderea a fost lansată de un jurnalist rus pe Twitter. Este vorba despre jurnalistul Kirill Martynov, redactorul șef al publicației ruse Novaia Gazeta Europe, care nu mai apare din cauza presiunilor autorităților de la Moscova. El a scris și a postat o înregistrare cu purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, aceasta făcând o declarație bizară la o conferință de presă.

Dacă nu ar fi existat și înregistrarea, poate că am fi crezut că la mijloc e o glumă. Dar Zaharova, în filmarea postată. a spus că Rusia a invadat Ucraina pentru că ucrainenii nu au vrut să împartă cu rușii proprietatea asupra originii borșului, un fel de mâncare tradițional în regiune.

Declarație bizară, făcută de purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus

„Maria Zakharova a declarat că motivul războiului a fost că ucrainenii nu au vrut să împartă borșul cu ea. De asemenea, se pare că era foarte beată”, a scris jurnalistul rus în textul distribuit pe Twitter .

În aceeași declarație, Maria Zaharova îi acuză pe ucraineni de nazism și extremism, susținând că aceștia au interzis „până și cărțile de bucate”.

„Pentru că nu au vrut să împartă borșul. Trebuia să aparțină unui singur grup, unui singur popor. Dar să-l împartă, pentru ca în fiecare oraș, în fiecare țară, fiecare gospodină să-l facă așa cum știe… nu au vrut să facă un compromis. Exact despre asta vorbim, xenofobie, nazism. Extremism în toate formele sale”, a spus purtătoarea de cuvânt al unuia dintre cele mai importante ministere ale Rusiei.

Deocamdată nu a apărut nicio reacție oficială sau neoficială despre cele publicate de jurnalist și nici măcar o explicație legată de bătălia pentru borș.