Actual

Reprezentanții Alianței Pacienților solicită eliminarea taxei de 10% pe concediul medical!

concediu medical; sursă foto: impact.ro medicul de familie concediilor medicale
sursa foto arhiva companiei

Reprezentanții Alianței Pacienților solicită Parlamentului și Guvernului României să reconsidere decizia de impunere a unei taxe de 10% pentru toate concediile medicale, indiferent de motivul acestora, fie că este vorba de boli cronice, afecțiuni acute, concedii de maternitate sau perioade acordate pentru îngrijirea copiilor bolnavi sau ca urmare a unor accidente.

Alianța Pacienților Cronici din România subliniază că niciun bolnav cronic nu are posibilitatea de a alege momentul în care să se îmbolnăvească sau să fie internat în spital. Evoluția naturală a bolilor cronice nu se supune deciziilor arbitrale ale autorităților, se arată în comunicatul organizației.

Alianța evidențiază că în cazul în care Guvernul identifică abuzuri în privința concediilor medicale, ar trebui să inițieze investigații și să sancționeze persoanele vinovate, fără a impune automat taxe pentru toți cetățenii români.

Introducerea taxei de 10% pentru concediile medicale amplifică o povară suplimentară asupra populației, în condițiile în care sistemul medical se confruntă deja cu probleme legate de finanțare precară. Aceste probleme includ lipsa fondurilor pentru analize, dificultăți în obținerea medicamentelor și întârzieri în finanțarea spitalelor, scrie Jurnalul.