Actual Social

Rețeaua de transport vieneză vrea să angajeze inclusiv străini. La polul opus, și Iașiul caută șoferi de autobuz

Rețeaua de transport vieneză vrea să angajeze inclusiv străini. La polul opus, și Iașiul caută șoferi de autobuz

Locuri de muncă sunt, numai să vrem să lucrăm. Un pasionat de volan, de exemplu, are de ales între Viena și Iași. Ambele oferte sunt tentante.

Rețeaua de transport vieneză vrea să angajeze inclusiv străini. La polul opus, și Iașiul caută șoferi de autobuz

Rețeaua de transport din Viena caută şi angajaţi străini. O săptămână de 4 zile și lecții gratuite de germană, aceasta este oferta austriacă.

Compania de transport public de stat din Viena, Wiener Linien, caută soluţii pentru a acoperi lipsa de personal, inclusiv reducerea cerințelor de limba germană și oferirea unei săptămâni de lucru de 4 zile.

Wiener Linien din Austria, compania deținută de oraș care gestionează transportul public în capitala vieneză, este nevoită să angajeze sute de muncitori în acest an, informează presa austriacă.

Motivul: generația ”baby boomer” iese la pensie

În 2022, compania responsabilă de autobuzele, tramvaiele și metrourile din Viena va rămâne fără aproximativ 600 de angajați din așa-numita „generație baby boomer”, care vor ieşi la pensie.

Deoarece rețeaua de transport se extinde permanent, Wiener Linien vrea să angajeze aproximativ 900 de persoane până la finele lui 2022.

Compania a înregistrat un anumit grad de digitalizare a serviciului său, dar cu toate acestea ea se bazează, în continuare, foarte mult pe „factorul uman”, a declarat directorul general Alexandra Reinagl, pentru ORF.

Principala problemă la angajare este limba germană pe care mulți doritori să lucreze aici, inclusiv români, nu o cunosc mai deloc.

Ne gândim cum putem face condițiile noastre de muncă și mai atractive, astfel încât să facem apel și la oameni care nu sunt siguri de cunoștințele lor de limba germană”, a mai spus, cu referitre la ideea dată, Alexandra Reinagl.

Compania dorește mai întâi să angajeze și apoi să investească în aspectul de comunicare, pentru a aduce lucrătorii la nivelul necesar de cunoaştere a limbii cu care vrei nu vrei trebuie să vorbești, mai ales în transportul public.

Avantaje și dezavantaje: salariul atrăgător, mirajul Occidentului, 4 zile de muncă pe săptămână, dar nu știm limba și nu suntem acasă.

La polul opus este Iașiul

La Iași, de exemplu, nu trebuie să învățăm limba, pentru că o cunoaștem deja, este cea natală. Reprezentanții Companiei de Transport Public Iași (CTP) au pus afișe în toate locurile posibile și mai ales în propriile stații, pentru că poate s-or găsi doritori să șofeze și autobuzele lor. Iar în autobuzele aflate în trafic anunțul cu angajările răspună permenent în urechile călătorilor.

Oferta ieșenilor

CTP Iași organizează selecție în vederea ocupării posturilor vacante de vatmani și şoferi autobuz:

– absolvenţi de şcoală profesională sau 8 clase şi curs calificare;

– permis de conducere  cat.Tv pentru vatmani și permis de conducere  cat.D şi atestat profesional transport persoane pentru șoferi;

-apt medical şi psihologic.

Compania oferă:

 • Motivare financiară pentru activitate în trafic aglomerat sau muncă suplimentară, inclusiv tichete masă;
 • Stabilitatea locului de muncă;
 • Sprijin în diverse situații sau evenimente de viață;
 • Posibilitatea dezvoltării profesionale;
 • Planificarea anuală a vacanțelor.

Criteriile de selecţie sunt :

 • Cunoştinţe specifice activităţii;
 • Abilităţi de organizare şi planificare a activităţii personale;
 • Identificarea soluţiilor optime, adaptabilitate, flexibilitate;
 • Echilibru psihic şi emoţional;
 • Punctualitate, disponibilitate, politeţe, spirit de ordine şi disciplină;
 • Alte aptitudini: comunicativitate, îndemînare, operativitate;
 • Motivaţia candidatului.

Dosarul de înscriere la selecţie va conţine: cerere de participare la selecţie, CV, recomandări, cazier rutier (ultimii 5 ani), cazier judiciar, precum şi xerocopii după: cartea de identitate, certificat de naştere, diploma de studii, certificat de calificare, permis de conducere cat.Tv/D și atestat profesional transport persoane. Anunț aici.

Această situație deficitară a apărut la Iași după pandemie și nu s-a rezolvat încă, oricâte afișe anunșuri și mesaje ar posta CTP Iași, problema rămâne.

Avantaje și dezavantaje: vorbim limba și suntem acasă, nu avem Occidentul, sunt multe cerințe la dosar și salariul nu este ca în Austria.

Foto: ziarulromanesc.at (deschidere)/ video: youtube (despre Iasi)