Actual

„Revoluția apei calde”, gluma proastă a lui Nicușor Dan. Până când se vor spăla bucureștenii cu apă rece

termoficare
FOTO: Kanal D

Epopeea apei calde continuă pentru cetățenii Cpitalei. Municipalitatea a anunțat că lucrările de reabilitare a rețelei de termoficare vor continua cel puțin până pe 20 august.

Prin urmare, apa caldă va fi sistată încă zece zile, atât pe Calea Văcărești cât și pe Magistrala 3 Sud, ca urmare a stării precare  în care se află rețeaua de termoficare.

Mesajul Termoenergetica adresat bucureștenilor

„Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunță că se continuă atât lucrările de înlocuire a conductelor de pe Calea Văcărești, cât și cele de pe Magistrala 3 Sud, din căminul Releului (strada Releului) – unul dintre cele mai importante noduri din sistemul de termoficare din Municipiul București.

Ambele șantiere au o importanță majoră atât pentru viitoarea funcționare a sistemului de termoficare, cât și pentru execuția viitoarelor proiecte de reabilitare, desfășurate de municipalitate prin programul POIM.

Decizia de continuare a lucrărilor a fost impusă de starea precară a conductelor de termoficare, de imposibilitatea efectuării sudurilor după montarea noilor tronsoane de conductă, dar mai ales de necesitatea urgentării măsurilor privind exploatarea în siguranță a întregului sistem de termoficare. Termenul de finalizare a lucrărilor este 20 august 2023”, se arată într-un comunicat al Termoenergetica.

Totodată, vă reamintimm că în cursul săptămânii trecute simultan cu oprirea CTE Sud, pentru lucrările anulare, au fost demarate lucrări și în Sectorul 3 pe Magistrala 3 Sud, pe sectorul strada Releului și în căminul Releului. Simultan au apărut avarii pe rețeaua termică primară, astfel, s-a constat că rețeaua primară situată în zona Calea Văcărești – Bilevardul Abatorului din Sectorul 4 nu poate fi dată în folosință, prin urmare s-au demarat lucrări în regim de urgență și în această zonă a Cpitalei.

Punctele termice din sectoarele 2 respectiv 3 au fost oprite temporar ca urmare a faptului că alimentarea cu agent termic pentru apă caldă din CTE Progresu se poate efectual doar prin două sectoare care subtraversează râul Dâmbovița, zona Releului, Calea Văcărești – Bulevardul Abatorului.

În cazul lucrărilor de pe Calea Văcărești, de care se leagă funcționarea punctelor termice Sector 4, s-a constat după executarea primelor operațiuni că realizarea sufurilor între noul cupon de țeavă și conducta principală nu poate fi efectuată în condiții de siguranță. Drept urmare s-a optat pentru înlocuirea unui sector mai mare, în acest sens au fost suplimentate echipele de intervenție. Termenul de execuție pentru finnalizarea lucrăriloe este 20 august 2023.

Cât despre lucrările din Căminul Releului, aici sunt amplasate vanele care fac legătura între Magistrala 3 Sud și Magistrala Berceni, respectiv sectorul care asgură alimentarea dintre CTE Sud și CTE Progresu. În acest caz s-a dipsus înlocuirea a 20 de metri de conductă cu diametrul de 1200 mm și alți 50 de metri de conductă cu diametrul de 1.000 mm. Rețeaua are o vechime de 5 de ani, a fost pusă în funcțiune în anul 1968.

Revoluția apei calde, gluma proastă a primarului Nicușor Dan

Un aspect care merită menționat constă în faptul că termenul de execuție al lucrărilor a fost stabilit înainte ca echipele de muncitori să decoperteze galeriile. Premierul Marcel Ciolacu l-a învinuit în mod direct pe edilul Capitalei Nicușor Dan pentru problemele care țin de alimentarea locuințelor cu apă caldă.

„Avem azi un proiect de Ordonanță de Urgență prin care asigurăm decontarea unor plăți pentru furnizprii de energie. Vrem ca sistemul să fie în continuare perfect funcțional cum a fost și iarna trecută, cu prețuri plafonate.

Nu reușesc totuși să realizez cum este posibil în aceste condiții ca în Capitala României primarul Nicușor Dan să condamne în continuare și în acest an sute de mii de locuitori să se spele luni întregi cu apă rece. Mi se pare inuman și degradant, și asta la trei ani după ce domnul primar a promis revoluția apei calde”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Romania TV.