Actual Politică

Roberta Metsola: Vreau să fie foarte clar, România aparţine spaţiului Schengen. Nu renunţaţi la Europa. Nu renunţaţi la noi!

Roberta Metsola: Vreau să fie foarte clar, România aparţine spaţiului Schengen. Nu renunţaţi la Europa. Nu renunţaţi la noi!
foto: presidency.ro

”Vreau să fie foarte clar, România aparţine spaţiului Schengen”. Mesajul a fost dat astăzi de Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European. Metsola a declarat luni, în declaraţiile comune cu preşedintele Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni, că pur şi simplu nu există niciun motiv justificabil pentru a nu primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen şi că a îndemnat toţi liderii guvernele Uniunii Europene să îndeplinească promisiunile făcute acestei ţări în urmă cu 11 ani. Ea a mai spus că toate condiţiile pentru aderare sunt îndeplinite, astfel că această chestiune trebuie rezolvată în 2023.

Roberta Metsola: Vreau să fie foarte clar, România aparţine spaţiului Schengen. Nu renunţaţi la Europa. Nu renunţaţi la noi!

”Vreau să fie foarte clar, România aparţine spaţiului Schengen şi noi vom continua să promovăm această chestiune în ciuda întârzierilor şi a dezamăgirii că acest lucru nu s-a întâmplat în 2022”, a spus Roberta Metsola la Palatul Cotroceni. Ea a continuat: ”Am spus şi săptămâna trecută la Consiliul European şi am îndemnat toţi liderii guvernele Uniunii Europene să îndeplinească promisiunile făcute acestei ţări în urmă cu 11 ani. Pur şi simplu nu există niciun motiv justificabil pentru a nu primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen”. Preşedintele Parlamentului European a arătat că ”toate condiţiile pentru aderare sunt îndeplinite”. ”Atunci chestiunea trebuie rezolvată şi trebuie să mergem mai departe şi să insistăm ca această chestiune să fie rezolvată în 2023”, a mai completat Metsola.

Roberta Metsola în plenul Parlamentului: Nu renunţaţi la Europa. Nu renunţaţi la noi!

După întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, Roberta Metsola a ţinut un discurs în plenul Parlamentului.

Preşedintele PE a spus că se află astăzi în România, în acest moment profund simbolic, cu un singur apel: Nu renunţaţi la Europa. Nu renunţaţi la noi! Ea a arătat că România va adera la Schengen şi o va face în curând. Ea a mai arătat că a fost o decizie greşită de a amâna aderarea României, şi că le-a spus liderilor europeni că aceasta a fost cea mai dezamăgitoare cale pe care o puteau urma.

”Am insistat, am muncit non-stop, am fost atât de aproape, dar o decizie finală înainte de sfârşitul anului pentru a asigura ca România să poată adera pe deplin la spaţiul Schengen nu a fost să fie în această săptămână. Le-am spus liderilor că aceasta a fost cea mai dezamăgitoare cale pe care o puteau urma. Cred că a fost o decizie greşită de a amâna. Permiteţi-mi să fiu clar: România este pregătită să adere la spaţiul Schengen. A fost pregătită pentru mai mult de un deceniu. Şi permiteţi-mi să fiu mai clară: România va adera la Schengen şi o va face în curând”, a spus oficialul european, precizând că este dreptul românilor, aşa cum este dreptul Europei.

Vremea celor două Europe s-a încheiat, a spus preşedintele PE, declarându-se  încrezătoare că toată lumea îşi va da seama de acest lucru în curând.

„De asemenea, vreau să abordez un aspect pe care l-am auzit recent: acesta nu este un fel de cadou pentru România, beneficiază orice alt stat membru la fel de mult ca şi acesta. Este vorba despre securitatea noastră colectivă, despre egalitatea între europeni, despre faptul că putem să facem faţă împreună ameninţărilor comune. Este o piesă care lipseşte din puzzle-ul pe care îl reprezintă construcţia de Europei”.

”Suntem cu toţii diferiţi, dar merităm cu toţii aceeaşi şansă – acesta este etosul de astăzi al Europa de astăzi. Despre asta au fost revoluţiile Europei. Aceasta este moştenirea pe care am lăsat-o moştenire, în calitate de copii ai revoluţiei. Aceasta este ceea ce apărăm”, a adăugat ea.