Actual Economic

România dă Ucrainei nu doar sprijin, ci și agricultura. Cerealele din Ucraina strică piața românească.

România dă Ucrainei nu doar sprijin, ci și agricultura. Cerealele din Ucraina strică piața românească.
Arhivă

Fermierii români cer intervenția Guvernului pentru a interzice pe piață desfacerea cerealelor din Ucraina, mult mai ieftine, lucru care îi afectează sever.

Toamnă grea. Federaţia Naţională Pro Agro, citată de Agerpres, susține că, inițial, autoritățile au dat asigurări că tranzitul cerealelor din Ucraina prin România nu va afecta agricultorii autohtoni.

Mai mult decât atât, acum, aceștia reclamă că cerealele au un cost de achiziție „incomparabil mai mic decât cel practicat în zona UE”.

Astfel, în plin proces de recoltare, fermierii din România au constatat blocarea achiziţiilor şi încercarea de practicare a unui preţ similar cu cel al anului trecut, de 2,4 lei pe kilogram.

Aceștia susțin că piaţa a scăzut inexplicabil cu aproximativ 90 de dolari pe tonă, deşi atât inputurile, cât şi costurile cu energia au fost mult mai mari.

Toate acestea au fost provocate de excedentului de marfă din Ucraina, produs nesustenabil faţă de cerinţele Uniunii Europene.

În această situaţie, afectați sunt și fermierii, dar și consumatorii din România. Agricultorii spun că este imperios necesară intervenţia Guvernului în scopul de a interzice desfacerea şi procesarea cerealelor din Ucraina pe piaţa românească aşa cum s-a acceptat iniţial, „la vremea respectivă fermierii fiind asiguraţi că acest tranzit nu le va afecta interesele legitime”, potrivit Pro Agro.

Recolta românească nu are clienți

„La acest moment, suntem în situaţia în care observăm chiar şi recolta obţinută cu greu din cauza secetei cum nu este achiziţionată, piaţa din România este distorsionată cu preţul produselor din Ucraina, contribuind astfel la vulnerabilizarea operatorilor care au investit în această cultură.

Floarea soarelui vine din Ucraina la un preţ chiar şi cu 100 de dolari pe tonă mai ieftină din cauza ambiţiilor europene, dar şi din cauza preţurilor la substanţele de protecţie care sunt mult mai ieftine pe piaţa din Ucraina”, se arată în comunicat.