Actual Economic

România la un pas să îngheţe salariile bugetarilor şi pensiile. Datoria publică a crescut pentru prima dată la 50% din PIB

România la un pas să îngheţe salariile bugetarilor şi pensiile. Datoria publică a crescut pentru prima dată la 50% din PIB

Datoria publică a României nu este una tocmai bună. De câteva luni aceasta stă peste pragul de 50% din Produsul Intern Brut (PIB). Legea responsabilității fiscal-bugetare prevede că în aceste situaţii, Guvernul trebuie să prezinte public un program pentru reducerea poverilor fiscale și să înghețe cheltuielile cu salariile din sectorul public, când datoria trece de 50% din PIB. De asemenea, în astfel de situaţii sunt luate în calcul şi pensiile, adică pentru o perioadă de timp acestea nu trebuie să mai crească.

România la un pas să îngheţe salariile bugetarilor şi pensiile. Datoria publică a crescut pentru prima dată la 50% din PIB

Datoria publică a României a crescut pentru prima dată la 50% din PIB ajungând la 614,3 miliarde de lei, din care 336 miliarde lei este datoria în valută.

Ministerul Finanţelor se împrumută acum la 7,8%, după ce în urmă cu o lună dobânzile ajuseseră chiar şi la 9,3%.

Dacă datoria publică se apropie de 60% din PIB, România intră pe o listă roşie.

„Datoria publică nu poate să contribuie la o expansiune a investițiilor în România. Nu are cum. În bună parte datoria publică este făcută pentru a acoperi deficitul bugetar, care se acoperă în exclusivitate din împrumuturi, unele interne, altele externe. Mulți se întreabă unde se duce datoria publică? În acoperirea deficitul bugetar. Este mare în România. Suntem în procedura de deficit excesiv, singura țară din UE, a explicat Adrian Vasilescu, pentru B1tv, adăugând că „veniturile la buget sunt mici, raportate la PIB sunt 30%. Cu veniturile acestea nu putem face față. Nu putem da vina pe Ministerul de Finanțe, când Ministerul de Finanțe adună și plătește. Este vorba de societatea românească în ansamblu”.

Pe de altă parte, oficialul BNR susține că România nu este țara care se împrumută cel mai scump din UE:

„Dacă în urmă cu doi ani noi ne împrumutam cu 9% și ungurii cu 2%, în amintirea multora a rămas această diferență. În momentul de față ungurii se împrumută mai scump decât noi. Bulgaria o scoatem din evidență pentru că este ceea ce se numește Consiliul Monetar, are o constrângere financiară. Uneori când nu te poți împrumuta, și Bulgaria nu se poate împrumuta, e chiar rău”, a mai precizat Vasilescu.

Ilie Şerbănescu: Guvernul să-și asume anumite măsuri prin care multinaționalele să se supună regimului fiscal din România

Dacă BNR se plânge de veniturile mici la bugetul de stat, economistul Ilie Șerbănescu insistă ca executivul să-și asume anumite măsuri prin care multinaționalele să se supună regimului fiscal din țara noastră.

„Nu se poate stabili o taxă de solidaritate atât timp cât nu tu (n.r. – Guvernul României) decizi, ci companiile multinaționale decid. Evident, ele nu vor fi de acord vreodată. Nu trebuie să fi cine stie ce somitate ca să constați acest lucru, a declarat Ilie Șerbănescu, pentru RomâniaTV.net.