Actual

România, lovită de secetă! Oamenii fac provizii

Secetă, sursa foto stirilePROTV
sursa foto: arhiva companiei

România se confruntă cu o secetă severă, care afectează grav agricultura, resursele de apă și economia în ansamblu. Temperaturile globale în creștere și modificările tiparelor de precipitații au condus la perioade mai lungi de secetă.

În multe zone din România, cantitatea de precipitații a fost considerabil sub medie, afectând rezervele de apă și umiditatea solului. Problemele legate de infrastructura de irigații și gestionarea resurselor de apă au agravat impactul secetei.

În localitatea Șopârlița din județul Olt, apa are presiune scăzută, astfel că locuitorii fac provizii doar pentru necesitățile de bază, economisind fiecare picătură și renunțând adesea la udarea florilor sau grădinii.

În județul Dolj, arșița a afectat culturile agricole. Specialiștii afirmă că, în luna mai, precipitațiile au fost de doar 40 de litri/mp, jumătate din media anuală pentru această lună.

„Sutem spune că ne aflăm într-o secetă pedologică extremă în zona Olteniei. Plantele sunt stresate. Cum nici floarea soarelui nu se bucură de apă, există riscul ca producția să fie slabă. Nu stăm bine nici în Iași, unde oameni din 51 de localități au apă curentă cu program după ce societatea de furnizare a apei a anunțat că se confruntă cu dificultăți și nu poate asigura consumul în creștere din această perioadă”, spune Claudia Dunăreanu, director adjunct științific la Stațiunea de Cercetare Șimnic, potrivit Știrile ProTv.