International

Românii nu vor mai fi sclavi în Italia. Mișcare surprinzătoare a Guvernului de la Roma

saraci-Romania, https://www.romaniatv.net/
Foto: www.romaniatv.net

În sudul Italiei, în Sicilia, forțele de ordine au găsit mai mulți lucrători români fără un contract de muncă legal, iar alții, deși erau angajați oficiali, primeau un salariu zilnic cu mult sub cel prevăzut de contractul colectiv național și regional. Totul în condițiile în care, de ani de zile, autoritățile italiene speră să reducă fenomenul de exploatare din agricultură.

Între timp, guvernul de la Roma a aprobat, în mod surprinzător, un decret-lege care reglementează condițiile de muncă pentru migranți.

Chinul românilor

În urma controalelor efectuate la o fermă agricolă din Vittoria, din insula Sicilia, specializată în cultivarea de legume și pepeni în seră, au fost descoperite nereguli semnificative în ceea ce privește angajarea lucrătorilor, majoritatea români. Aceștia nu aveau un contract de muncă legal, în timp ce alții, deși erau angajați oficial, primeau un salariu cu mult sub cel prevăzut de contractul colectiv național și regional.

În plus, lucrătorii nu purtau echipamente de protecție, nu participaseră la cursuri de formare profesională și nu au efectuat niciodată controale medicale. Totodată, s-a descoperit că majoritatea muncitorilor erau cazați în locuințe care, datorită condițiilor igienico-sanitare precare, erau complet neadecvate pentru a fi locuite. Aceste case în care trăiesc familii întregi de români, cu copii mici, care nu sunt înscriși în instituțiile de învățământ gratuite din zonă, se află practic printre sere. Românii trăiesc acolo de ani de zile și nu se plâng de condiții sau de felul în care sunt tratați, de cele mai multe ori de frică.

Un fenomen înjositor

De ani de zile autoritățile italiene încearcă să reducă acest fenomen de exploatare a muncii în agricultură, în care lucrătorii, cel mai adesea migranţi, sunt angajați și controlați de intermediari, numiți caporali. Și guvernul condus de Giorgia Meloni se implică în combaterea acestor practici, în încercarea de a asigura egalitatea de drepturi la locul de muncă pentru toți cetățenii, indiferent de naționalitate.

În acest sens, Executivul de la Roma a aprobat, în mod surprinzător, un decret-lege care programează fluxurile de intrare legală a migranților pentru următorii 3 ani, oferindu-le acestora locuri de muncă în regulă. De asemenea, decretul lărgește categoriile profesionale vizate. Nu mai sunt implicați doar agricultorii, ci și multe alte sectoare productive, în construcții, turism, în telecomunicații, în sectorul alimentar și în cel hotelier.

Măsura a fost precedată de o analiză a nevoilor realităților productive ale țării, care a reieșit din discuțiile cu sindicatele și patronatele. Obiectivul, se arată în comunicatul Guvernului, este de a reduce progresiv decalajul dintre fluxurile de intrare și nevoile pieței muncii, căutând să exploateze cât mai mult posibil capacitatea de a primi și integra lucrătorii străini în comunitățile locale.