Actual

Românii primesc mai mulți bani din octombrie. Crește valoarea tichetelor

Ajutorul pentru încălzire persoane vulnerabile indemnizațiile de handicap
Sursă foto: romaniatv.net

Românii primesc mai mulți bani din octombrie. Situația economică și financiară la nivelul țării este una extrem de tensionată. Mulți români care au venituri mici nu fac față cheltuielilor actuale. Costul de trai a crescut extrem de mult, iar produsele și serviciile au ajuns la prețuri exorbitante.

În acest sens, Guvernul oferă cetățenilor anumite ajutoare. Este vorba de tichetele sau voucherele ce pot fi folosite pentru a deconta costul anumitor lucruri.

Românii primesc mai mulți bani din octombrie

Românii vor avea parte de mai mulți bani de la stat din luna octombrie. Cetățenii vor avea parte de tichete cu valoare mai mare. Mai exact, este vorba de voucherele pentru creșa celor mici. Mulți părinți sunt extrem de ocupați și programul de lucru nu le permite timp liber, pentru a sta cu cei mici. Așa că, cei mai mulți părinți se îndreaptă către serviciile unei creșe.

Dar, costul pentru îngrijirea copilului în cadrul unei creșe este destul de mare. Părinții cu venituri mici nu își permit să achite aceste tarife ridicate.

Crește valoarea tichetelor

Românii primesc mai mulți bani din octombrie. Valoarea acestor tichete de creșă va crește. Mai exact, acest lucru va avea loc din luna curentă. Părinții vor primi de la stat pentru achitarea creșei suma de 620 de lei. Această creștere a fost legalizată prin intermediul unui ordin emis de ministrul Finanțelor și ministrul Muncii. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Dar, această majorare nu este una semnificativă. Este vorba de un plus de 20 de lei pe lună, pe care părinții îl primesc pentru a ajuta la îngrijirea celui mic. Conform ordinului, valoarea tichetelor va fi mai mare până la finalul primului semestru al anului 2024. Adică, părinții vor primi mai mulți bani de la stat până în luna martie 2024, inclusiv.

„Pentru semestrul II al anului 2023, începând cu luna octombrie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, este de 620 de lei.”, se arata în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Cine poate primi vouchere

Românii primesc mai mulți bani din octombrie. Conform reglementărilor în vigoare, angajații care nu sunt eligibili pentru concediu primesc lunar tichete de creșă pentru copii. Este vorba de părinții care au în grijă copii cu vârsta de până la doi ani. Termenul se prelungește la trei ani în cazul persoanelor cu handicap.

Atât angajații de la stat, cât și cei din sectorul privat pot primi tichete pentru creșă. Care trebuie utilizate numai pentru a acoperi cheltuielile de școlarizare la întreprinderile unde sunt înscriși cei mici.

Acte necesare

Pentru a solicita tichete de creșă, trebuie depusă o cerere doar de unul dintre părinți. În cazul copiilor cu deficiențe, valoarea tichetelor se adaugă la alocația de stat pentru copii. De asemenea, părinții pot beneficia de stimulent de inserție. Acesta se acordă părinților atunci când se întorc la serviciu înainte ca cel mic să împlinească 2 sau 3 ani.

Pentru a obține aceste tichete, părinții trebuie să depună anumite documente. Cerere pentru acordarea tichetelor, actul care dovedește înscrierea celui mic la creșă, dar și certificatul de naștere al copilului. În plus, trebuie realizată și o declarație pe proprie răspundere, conform copilul.ro.