Actual

Romii dau un ultimatum guvernului Indiei. Dorin Cioabă: „Ne-a spus atunci că o să ne recunoască, dar nu se face nimic concret”

Romii dau un ultimatum guvernului Indiei. Dorin Cioabă: „Ne-a spus atunci că o să ne recunoască, dar nu se face nimic concret”

Romii din România sunt mai hotărâţi ca niciodată. Astăzi au loc la Sibiu alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Internaționale a Romilor (UIR), iar cu această ocazie, Dorin Cioabă care candidează pentru un nou mandat la șefia executivă a Uniunii a anunţat că își dorește o apropiere mai mare de Uniunea Europeană, şi mai mult va relua solicitarea către conducerea Indiei de a recunoaște minoritatea romă ca aparținând poporului indian, astfel încât „să aibă cine să ne reprezinte la nivel internațional”.

Romii dau un ultimatum guvernului Indiei. Dorin Cioabă: Ne-a spus atunci că o să ne recunoască, dar nu se face nimic concret

Dorin Cioabă, autoproclamatul „rege” internațional al romilor spune că va trimite un ultimatum guvernului Indiei, de a ne recunoaște ca națiune care trăiește în diasporă.

„Vom trimite un ultimatum guvernului Indiei, de a ne recunoaște ca națiune care trăiește în diasporă, iar dacă acest lucru nu-l fac, așa cum au promis de zeci de ani, ne vom adresa unui tribunal internațional, pentru că vrem să avem recunoaștere oficială: că suntem parte a poporului indian. Nu vrem să mergem în India, nu vrem să punem presiune pe Guvernul Indiei să ne ajute, dar vrem să avem o recunoaștere, să nu mai fim un popor al nimănui: românii ne spun că nu suntem ai lor, englezii – că nu suntem ai lor. Când suntem buni, toată lumea spune că suntem ai lor, când suntem răi, toată lume ne alungă. Ar fi normal să fim tratați ca o minoritate care trăiește în diasporă cu naționalitatea indiană. Ne-ar ajuta și la Națiunile Unite, pentru că atunci guvernul Indiei ar putea să vorbească și în numele nostru. Dacă nu vor dori s-o facem normal, ne vom adresa instanței”, a declarat Dorin Cioabă, potrivit Turnul Sfatului.

„Ne-a spus atunci că o să ne recunoască, dar nu se face nimic concret”

Acum 6 ani, ministrul de externe al Indiei declara că romii sunt „copiii Indiei” și că este necesară documentarea a aproximativ 20 de milioane de romi.

„Ne-a spus atunci că o să ne recunoască, dar nu se face nimic concret, se amână nu știu de ce”, a mai spus Cioabă.

Vineri, 23 septembrie, în Sibiu vor avea loc alegerile pentru funcția de președinte al UIR. Dorin Cioabă spune că își dorește o apropiere mai mare de Uniunea Europeană și că, din poziția pe care speră că o va avea în continuare, intenționează să solicite uniunii să cheltuiască banii dedicați minorității rome mai eficient.

 „UE este în căutarea unui partener serios pentru a derula un fond foarte mare de bani care este alocat minorității romilor. Dar din cauza că asociațiile romilor nu au prezentat până acum o strategie, au fost lăsați toți deoparte. Acum noi am pregătit și o siglă nouă pe care vrem să o promovăm în care am introdus și culorile UE: adică vrem cumva să ne apropiem de UE și să obținem acest parteneriat”, a spus Cioabă.

Ion Cioabă, intitulat Regele Cioabă în anii 90 și tată al lui Dorin Cioabă, a fost în anii de după revoluție în India, ca reprezentant al comunității rome din România. Când s-a întors a făcut declarații presei și a povestit că a obținut tot felul de promisiuni de la administrația indiană.

Familia fiului său Dorin Cioabă nu a călătorit niciodată în India, însă acum au motive în plus să organizeze o excursie acolo.

„Mă gândesc la o vizita, mă gândesc la un program de lucru, pe care îl vom face împreună cu cei din India”, mai spune Cioabă.

Dacă demersurile anunţate de Guvernul Indiei se vor concretiza, romii vor avea dublă cetățenie.