Diverse

Rusia acuză: atacurile din Crimeea se datorează tătarilor coordonați de Guvernul Ucrainei

Rusia acuză: atacurile din Crimeea se datorează tătarilor coordonați de Guvernul Ucrainei
evz.ro

„Conducerea” Crimeei a părăsit dintr-o dată peninsula. Ce se întâmplă?

În seara zilei de 16.08.2022, şefii regimului de ocupaţie („conducerea” Crimeei), respectiv „prim-ministrul” Serhii Aksyonov şi „purtătorul de cuvânt” Volodymyr Konstantinov, ar fi părăsit peninsula.

Încotro s-au îndreptat Aksyonov şi Konstantinov

Potrivit presei, la momentul respectiv, serviciile speciale ucrainene nu ştiau încă unde erau Aksyonov şi Konstantinov. S-a presupus că au plecat după un apel din partea Moscovei, care i-a informat despre pericolul pentru viaţa lor. Ulterior, au plecat în grabă şi şi-au dus soţiile, copiii şi chiar amantele departe de peninsulă în maşini păzite, au relatat jurnaliştii.

Pe tot parcursul nopții, „subordonaţii „prim-ministrului” au distrus documente, iar familiile „politicienilor” s-au stabilit într-unul dintre hotelurile din Rostov, se arăta într-un mesaj.

Ce s-a mai întâmplat în noaptea dintre 16 spre 17 august 2022

De asemenea, s-a raportat că ocupanţii ruşi ar fi închis podul din Crimeea de marţi seara până miercuri dimineaţa, invocând presupusa ameninţare cu un „atac” din Ucraina.

Potrivit presei, la momentul respectiv, liderii administraţiei de ocupaţie părăsiseră deja peninsula.

Ce s-a produs, între timp, în Ucraina

Mai târziu, Ucraina s-a aflat în spatele a 3 explozii la instalaţiile militare ruseşti din Crimeea anexată.  A fost vorba inclusiv de o explozie la o bază aeriană rusă de pe coasta de vest a peninsulei, potrivit unui raport intern al autorităţilor ucrainene.

La un moment dat, ocupanţii ruşi erau într-un impas strategic, Forţele Armate Ucrainiene reușind să disloce inamicul din poziţiile lor, potrivit consilierului şefului OP, Oleksiy Arestovich, care a subliniat totodată că ocupanţii au avansat „în direcţia opusă”.

În acest context, Arestovich , a spus: „Nu este vorba despre nici un progres, sau că sunt microscopice. Progresul este în direcţia opusă. Într-o lună şi 5 zile – nimic”.

Pe de altă parte, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a remarcat că ocupanţii încearcau să-şi îmbunătăţească situaţia, dar strategic era fără speranţă pentru ei. Potrivit acestuia, cele mai grele operaţiuni de luptă au avut loc în zonele Avdiyiv, Bakhmut, regiunea Harkiv şi altele.

Spre dimineața zilei de 17.08.2022, după o serie de explozii asupra poziţiilor ocupanţilor, invadatorii ruşi au încercat să-i găsească pe partizanii ucrainieni, potrivit unui anunț al primarului oraşului, Ivan Fedorov.

Însă, recentele lovituri ucrainene (asociate cu partizani ucraineni şi cu forţele armate ucrainene) asupra obiectivelor militare ruse din Crimeea, inclusiv sediul BSF din Sevastopol, au pus forţele ruse în alertă maximă şi au condus la restructurarea compoziţiei forţelor, a logisticii şi a conducerii grupării ruse din Crimeea pentru a atenua impactul unor noi lovituri.

Desi Aksenov a acuzat guvernul ucrainean că ar coordona operaţiunile lui Hizb ut-Tahrir în Crimeea fără a furniza nicio dovadă, atacurile împotriva ţintelor militare ruse legitime se încadrează în domeniul utilizării legale a forţei şi nu sunt acte de terorism şi nici nu există dovezi care să sugereze că extremiştii islamişti au condus aceste atacuri.

Ce spun oficialii ruși

În continuare, oficialii ruşi vor lega probabil tot mai mult atacurile partizanilor ucraineni împotriva teritoriilor ocupate cu operaţiunile desfăşurate de organizaţii afiliate extremismului islamist, în încercarea de a înstrăina mişcarea partizană ucraineană de comunitatea internaţională şi de a submina apelurile Ucrainei de a desemna oficial Rusia drept stat-sponsor al terorismului, potrivit adevarul.ro

Declarația președintelui Ucrainei

Vis-à-vis de atacurile cele mai recente ale rușilor, când în urma bombardării unui bloc (o clădire de apartamente) din Harkov au murit 6 persoane și altele 16 au fost rănite, președintele Volodimir Zelensky a scris pe Telegram:

„Un atac josnic şi cinic asupra civililor, care nu are nicio justificare şi care demonstrează neputinţa agresorului”. „Nu vom ierta, ne vom răzbuna”.