International

Rusia acuză SUA că au vrut să-l omoare pe Vladimir Putin! Kremlinul trece la amenințări

putin sursa foto revista22.ro
Sursa foto: revista22.ro

Rusia a acuzat joi Statele Unite că se află în spatele a ceea ce afirmă că a fost un atac cu drone asupra Kremlinului, menit să îl ucidă pe președintele Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut această acuzație într-un briefing pentru reporteri, spunând că Ucraina nu face decât să pună în aplicare planurile SUA, în timp ce Washingtonul selectează țintele. Peskov nu a furnizat nicio dovadă pentru a susține afirmația privind implicarea SUA.

Ucraina a negat implicarea în incidentul care a avut lor în primele ore ale zilei de miercuri, când imagini video au arătat două obiecte zburătoare care se apropiau de Kremlin, iar unul dintre ele a explodat cu o strălucire puternică.

Peskov a declarat că Rusia are mai multe opțiuni de a riposta și că răspunsul, atunci când va veni, va fi atent analizat și echilibrat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai precizat că o anchetă urgentă este în curs de desfășurare, dar nu a putut spune când vor fi cunoscute rezultatele, conform Reuters.

Rușii se încurcă în detalii

Și Ministerul rus de Externe a comentat atacurile cu drone asupra Kremlinului, reluând ideea unor măsuri de răspuns. „Confirmăm că partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de retorsiune împotriva tentativelor flagrante de acte teroriste. Rusia va răspunde în conformitate cu evaluarea amenințării pe care Kievul a creat-o pentru conducerea țării noastre”, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Kremlinul a anunțat atacurile cu drone asupra reședinței lui Putin de la Kremlin miercuri după-amiază, 3 mai, deși incidentul, potrivit lui Peskov, a avut loc noaptea. Videoclipurile care circulă online arată, de asemenea, că atacurile au avut loc noaptea. Potrivit Kremlinului, pentru atac au fost folosite două drone, care au fost în cele din urmă dezactivate de armata rusă și de serviciile speciale.

Deși Vladimir Putin nu se afla la Kremlin în acel moment, autoritățile ruse au calificat incidentul drept un „atac terorist planificat” și o „tentativă de asasinare a președintelui”.

O înscenare a Moscovei?

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), atacul celor două drone ucrainene asupra Kremlinului anunțat de autoritățile ruse reprezintă, de fapt, o înscenare.

Conform sursei citate, autoritățile ruse au consolidat în mod constant apărarea aeriană din jurul Moscovei, în ultimele luni, ceea ce ar face puțin probabil ca două drone ucrainene să poată străpunge numeroasele niveluri de protecție. Pe de altă parte, reacția rapidă a Moscovei, care a prezentat foarte repede un raport detaliat, sugerează că „atacul a fost pregătit din interior”.

Potrivit ISW, punerea în scenă a unui atac asupra Kremlinului are rolul de a arăta rușilor că pericolul este aproape, prin urmare întreaga populație ar trebui să se implice în războiul de apărare al patriei mamă. Totodată, incidentul ar putea servi drept pretext pentru anularea sau reducerea severă a festivităților de Ziua Victoriei din 9 mai.