Actual

Rusia acuzată se apără neagând orice implicare

Rusia acuzată se apără neagând orice implicare

Ieri, Germania a anunțat că substanța toxică noviciok a fost folosită pentru a-l otrăvi pe Aleksei Navalnîi, care a leșinat la bordul unui avion, în Rusia, și este acum internat la Berlin. Comnitatea internațională cere explicații.

Rusia neagă orice implicare în otrăvirea liderului opoziției Alekxei Navalnîi despre care Germania, unde este tratat în prezent, spune că a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok.

În schimb, Moscova spune că este gata să discute cu Berlinul și cu restul statelor europene despre acest caz.

Rusia așteaptă informații de la Berlin

Rusia speră ca Germania să îi transmită urgent informațiile pe baza cărora cancelarul Angela Merkel a declarat ieri că liderul rus de opoziție Alekxei Navalnîi, tratat în prezent în Germania, a fost victima unei tentative de otrăvire cu un agent toxic din categoria Noviciok – a declarat azi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În absența acestora informații, Rusia nu poate emite niciun fel de aprecieri – a spus Peskov – potrivit căruia președintele Vladimir Putin nu a discutat şi deocamdată nu are în plan să discute cu Angela Merkel acest caz. Peskov a mai afirmat că nu vede în Rusia persoane sau forțe care să fie avantajată de otrăvirea lui Alekxei Navalnîi.

Medicii ruși, care l-au tratat pe Alekxei Navalnîi la spitalul din Omsk, au reafirmat azi că analizele pe care le-au efectuat nu au identificat în organismul acestuia urmei de toxine, inclusiv pe bază de fosfor organic ca Noviciok.

Tot azi, președintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, i-a spus premierului rus, Mihail Mișustin, aflat la Minsk, că este în posesia înregistrării unei discuție între Berlin și Varșovia, el nu a spus între cine anume, din care reiese că informațiile pe care și-a buzat declarația cancelarul Angela Merkel au fost falsificate.