International

Rusia le oferă libertatea deţinuţilor dacă luptă în Ucraina. Mulţi îşi asumă acest risc mortal

Rusia le oferă libertatea deţinuţilor dacă luptă în Ucraina. Mulţi îşi asumă acest risc mortal

Rusia are nevoie de oameni pe front, pușcăriașii de libertate. Se pare că mulți deținuți au acceptat„oferta” de a lupta în Ucraina, contra unor sume de bani care vin la pachet cu amnistia sau grațierea în șase luni.

Rusia le oferă libertatea deţinuţilor dacă luptă în Ucraina. Mulţi îşi asumă acest risc mortal

Cele aproape șase luni de război au decimat armata rușilor. Evaluările occidentale arată că până la 75.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei, afirmație negată însă de Kremlin.

O investigație realizată de CNN timp de o lună demonstrează că există deţinuţi prinşi în cea mai nouă „schemă de recrutare” a Rusiei. Activiştii cred că sute de persoane au fost abordate în zeci de închisori din Rusia – de la criminali la traficanţi de droguri, scrie bani.md.

Unii au fost luaţi chiar din închisoarea în care este deţinut un american încarcerat în Rusia, Paul Whelan. Fratele său, David, a declarat în iulie că a auzit că zece voluntari au părăsit IK17 din Mordovia pentru frontul din Ucraina.

„Nu se accept violatori, pedofili, extremiști sau teroriști”

CNN a analizat zeci de mesaje între rude, care detaliază recompensele tentante oferite pentru a lupta în Ucraina. Mai mult, un prizonier încarcerat de mai mulți ani pentru trafic de droguri a vorbit chiar din celula sa.

„Ei vor accepta criminali, dar nu violatori, pedofili, extremişti sau terorişti. Se oferă amnistie sau o graţiere în şase luni. Cineva vorbeşte de 100.000 de ruble pe lună, altul de 200.000. Totul este diferit.”, a spus acesta sub protecția anonimatului. El a mai spus că oferta a fost făcută atunci când niște bărbaţi, bănuiți a fi recrutori,  au venit la închisoare în prima jumătate a lunii iulie. Cine accepta „oferta” mergea timp de două săptămâni la pregătire în regiunea Rostov, în sudul Rusiei.