Actual

Rusia preconizează că dolarul și euro vor scădea puternic

Rusia preconizează că dolarul și euro vor scădea puternic
hotnews.ro

Banca Centrală a Rusiei a declarat că puterea monedelor globale euro și dolar va scădea

Marți, 31.05.2022, Banca Centrală a Rusiei a declarat că rolul dolarului şi al euro, ca monede globale, va scădea pe măsură ce băncile centrale îşi regândesc strategiile, după ce Occidentul a îngheţat rezervele ruseşti, sugerând că ar putea lua în considerare impunerea unor dobânzi negative pentru depozitele în dolari şi euro, citează stiripesurse.ro

Aproximativ jumătate din rezervele de aur şi de valută ale Rusiei, care se ridicau la aproape 640 de miliarde de dolari înainte ca Moscova să-şi înceapă campania militară în Ucraina pe 24 februarie 2022, au fost “îngheţate” datorită sancțiunilor venite din partea occidentului.

Acest precedent, împreună cu discuţiile despre o posibilă confiscare a părţii îngheţate a rezervelor, ar determina alte bănci centrale, în special din Asia şi Orientul Mijlociu, să îşi regândească strategiile pentru economiile lor, a spus Banca Centrală a Rusiei.

Astfel, într-un raport privind stabilitatea financiară, aceasta a consemnat:

  • ”Ne-am putea aştepta la o creştere a cererii de aur şi la o scădere a rolului dolarului american şi al euro ca active de rezervă”.
  • că investitorii privaţi ruşi au devenit principala forţă motrice a pieţei de valori, pe fondul restricţiilor comerciale pentru nerezidenţi.

Ce rezerve avea Rusia la finalul anului 2021

Banca Centrală a Rusiei deţinea, la sfârşitul anului 2021,  131,5 miliarde de dolari din rezervele sale în aur, în timp ce restul rezervelor de 612,9 miliarde de dolari erau deţinute în active în valută străină.

Dar, începând cu data de 20 mai 2022, rezervele Rusiei au scăzut la 583,4 miliarde de dolari.

În acest context, deoarece clienţii au intensificat retragerea fondurilor din conturile lor în valută, în timp ce ponderea activelor în valută ale băncilor a crescut, Banca Centrală rusă a declarat că ponderea pasivelor în valută pe care băncile ruse le aveau a scăzut recent.

Referindu-se în special la yuanul chinezesc, banca Rusiei a declarat că ”unul dintre rezultatele restricţiilor impuse de sancţiuni pe piaţa valutară a fost tendinţa de a creşte utilizarea monedelor alternative la dolarul american şi euro”.

De asemenea, Banca Centrală a mai spus că pentru a accelera procesul, Rusia ar putea lua în considerare impunerea unor dobânzi negative ale dobânzii la depozitele deţinute în dolari şi euro.

Ksenia Yudaeva, viceguvernatorul băncii centrale, ulterior, a spus că:

  • astfel de discuţii au vizat doar depozitele în valută ale clienţilor corporativi la bănci, nu pe cele ale clienţilor persoane fizice.
  • este prea devreme pentru a ridica limita de 10.000 de dolari pentru retragerile cetăţenilor ruşi din conturile lor în valută, în vigoare încă din primele zile ale campaniei în Ucraina, dar nu a exclus revizuirea acesteia în septembrie: ”Vom aştepta septembrie şi vom vedea atunci”.

Ponderea valutelor străine în activele gospodăriilor, inclusiv acţiunile şi depozitele, la sfârşitul anului 2021, era de aproximativ 22%, iar banca centrală de la acea vreme a declarat că nu intenţionează să o reducă.