International

Rusia răspunde sancțiunilor economice impuse de Occident. Gazprom oprește livrarea de gaz prin Polonia, cu destinația Germania

sacțiuni

Gigantul energetic rusesc Gazprom va opri furnizarea de gaz prin conducta Yamal, care traversează Polonia, după ce Kremlinul a impus sancțiuni unor companii străine. În total, 31 de companii cu sediul în țări care au impus sancțiuni Rusiei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina vor avea de suferit.

Rusia răspunde sancțiunilor economice impuse de Occident. Gazprom oprește livrarea de gaz prin Polonia, cu destinația Germania

Rusia a impus sancțiuni împotriva unor subsidiare ale Gazprom Germania, la care compania rusă Gazprom a cedat proprietatea, precum și împotriva EuRoPol GAZ SA, proprietarul părții poloneze a gazoductului Yamal-Europa.

Potrivit Reuters, gigantul energetic transmite că sancțiunile includ EuRoPol Gaz, care deține secțiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europa.

”A fost instituită o interdicție privind tranzacțiile și plățile în favoarea persoanelor sancționate, în special pentru Gazprom, aceasta înseamnă o interdicție a utilizării unei conducte de gaz deținută de EuRoPol Gaz pentru a transporta gaz rusesc prin Polonia”, a spus un reprezentant al Gazprom.

Vladimir Putin a impus printr-un decret emis pe data de 3 mai, interdicția entităților rusești de a încheia tranzacții cu entitățile vizate de sancțiuni sau îndeplinirea obligațiilor în cadrul tranzacțiilor existente

Decretul interzice în mod explicit exportul de produse și materii prime către persoanele și entitățile aflate pe lista de sancțiuni.

Continuă sancțiunile administrației de la Kremlin

Putin a avertizat în repetate rânduri că Moscova va răspunde cu aceeași monedă, deși, până săptămâna trecută, cel mai dur răspuns economic al Kremlinului a fost întreruperea livrărilor de gaz către Polonia și Bulgaria și solicitarea unui nou sistem de plată pentru cumpărătorii europeni de gaz.

Problemele din aceste zile sunt cele mai importante, pe tema gazului, între Rusia și Polonia, din ultimele zile.

Conducta Yamal trece din Rusia prin Belarus spre Polonia și Germania. Potrivit analistului energetic Bruegel, acesta reprezintă o mică parte din fluxurile de gaze rusești către Europa, iar utilizarea sa a scăzut brusc de la începutul războiului.

Autoritatea germană de reglementare a energiei a minimizat impactul asupra livrărilor sale. Acesta a declarat pentru Reuters într-o declarație că oprirea fluxului de gaz prin Yamal nu va pune în pericol livrările germane, deoarece „aproape niciun gaz către Germania a trecut prin această conductă de săptămâni”.