International

Ucraina, tot mai departe de victorie! Rusia profită de informațiile scurse de la Pentagon

Rusia și Ucraina
FOTO: dreamstime.com

Forțele rusești au bombardat orașele de pe linia frontului din estul Ucrainei cu atacuri aeriene și de artilerie, în timp ce oficialii americani și-au intensificat eforturile pentru a localiza sursa unei scurgeri de documente americane clasificate, inclusiv cele privind planurile de contraofensivă ucrainene.

Rușii și-au continuat ofensiva în estul regiunii Donețk, unde mai multe orașe și localități au fost supuse unor bombardamente intense, a declarat marți Statul Major al Ucrainei.

Rusia profită de informațiile scurse de la Pentagon

Forțele ucrainene au respins mai multe atacuri, a precizat acesta, în timp ce armata rusă își menținea efortul de a prelua controlul asupra Bahmut.
Un comandant ucrainean de rang înalt a acuzat Moscova că folosește tactici de „pământ pârjolit”. „Inamicul a trecut la așa-numita tactică a pământului pârjolit folosită în Siria. Distruge clădiri și poziții cu lovituri aeriene și focuri de artilerie”, a declarat generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, despre Bahmut.

Bătălia pentru micul oraș, acum în mare parte ruinat, aflat la marginea unei bucăți de teritoriu controlat de Rusia în Donețk, a fost cea mai sângeroasă din cele 13 luni de război, în timp ce Moscova încearcă să injecteze un impuls în campania sa după recentele eșecuri.

Ambele părți au suferit pierderi grele în luptele de la Bahmut, dar Syrskyi a declarat: „Situația este dificilă, dar controlabilă”. Șeful părții din Donețk controlate de Moscova, Denis Pușilin, a declarat că forțele rusești dețin acum 75% din oraș, deși a avertizat că este prea devreme pentru a vorbi despre căderea Bahmutului.

Armata Moscovei viza și orașul Avdiivka

„Rușii au transformat Avdiivka într-o ruină totală”, a declarat Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regional din Donețk, descriind un atac aerian de luni care a distrus o clădire cu mai multe etaje. „În total, în Avdiivka au rămas în jur de 1.800 de persoane, care își riscă viața în fiecare zi”.

Un comandant ucrainean de rang înalt a declarat luni că trupele rusești folosesc tactici de „pământ pârjolit” în orașul Bahmut, aflat în conflict, și distrug clădiri și poziții cu lovituri aeriene și artilerie.

Forțele ucrainene rezistă de luni de zile în Bahmut, un mic oraș din estul regiunii Donețk, unde cele mai aprige lupte de la invazia la scară largă a Moscovei din 2022 februarie au ucis mii de soldați și au fost supranumite „mașina de tocat carne”.

Syrskyi, care supervizează operațiunea din est, a vizitat duminică zonele de pe linia frontului cu cele mai aprige lupte din jurul Bakhmut, a declarat Centrul media militar al Ucrainei. „Situația este dificilă, dar controlabilă”, a precizat oficialul ucrainean.

Ucraina a acuzat, de asemenea, Rusia că a a apelat la același tactici de „pământ pârjolit” și vara trecută în asaltul său asupra orașului Sievierodonetsk, un oraș din estul regiunii Lugansk. Forțele Kievului au fost nevoite să se retragă de acolo în iulie.

Ucraina a declarat că apărarea din Bahmut îi permite să câștige timp pentru a-și construi și reconstitui forțele pentru o ofensivă de primăvară mult lăudată și că provoacă pierderi uriașe forțelor rusești care încearcă să preia controlul.

Dar forțele rusești au câștigat teren pe flancurile din Bahmut în ultimele săptămâni, amenințând liniile de aprovizionare cheie pentru apărătorii Kievului și au făcut, de asemenea, progrese în interiorul orașului. Capturarea Bahmut ar fi prima victorie majoră a Moscovei de când a cucerit orașele de dimensiuni similare Sievierodonetsk și așezarea vecină Lysychansk, potirvit reuters.com.