International

S-a aflat în ce țară se va desfășura Campionatul European de Fotbal din 2028. Turcia s-a retras

S-a aflat în ce țară se va desfășura Campionatul European de Fotbal din 2028. Turcia s-a retras

Turcia și-a retras candidatura pentru organizarea campionatului de fotbal din 2028, țările rămase în competiție pentru statutul de gazdă al europeanului sunt Irlanda și Marea Britanie. În 2032 Italia și Turcia vor organiza turneul final.

Deși avem țările gazdă pentru pentru 2028 și 2032, Marea Britanie respectiv Italia și Turcia, decizia nu este bătută în cuie. Comitetul Executiv UEFA trebuie să analizeze candidaturile la următoarea ședință programată pentru 10 octombrie.

Turneul final fin 2028 va fi găzduit de Marea Britanie

Ultimul turneu final a fost găzduit de Germania și se pare ca fanii sportului rege vor reveni în Albion pentru a participa la meciurile campionatului european de fotbal din 2028. Mare Britanie a organizat și campionatul din 2020.

Pentru CE din 2028 au fost pregătite două dosare, cel prezentat de Marea Britanie, Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord și cel al Turciei, însă, Turcia s-a retras astăzi, 28 iulie.

Astfel, Marea Britanie/Irlanda a rămas singura candidată. Campionatul european de fotbal se va desfășura pe zece arene după cum urmează: emblematicul Wembley și White Hart Lane din Londra, arena Etihad din Manchester, St. James park la Newcastle, Villa Park la Birmingham, noul stadion al lui Everton la Liverpool, Hampden din Glasgow, Principality din Cardiff, Aviva din Dublin și Casement park din Belfast.

Marea Britanie nu renunță la tradiție ultima partidă a Campionatului European de Fotbal se va desfășura pe Wembley, exact ca la turnul precedent găzduit de regatul Unit.

Turcia și Italia vor găzdui campionatul european de fotbal din 2032

UEFA va anunța câștigătorul oficial pe 10 octombrie în cadrul reuniunii Comitetului Executiv. Turcia nu a renunțat la ambițiile de a organiza Campionatul European de fotbal, însă, s-a aliat cu italia pentru găzduirea turneului final din 2032. Prin urmare, UEFA va confirma tot pe 10 octombrie și gazda competiției din 2032.

Marele absent al turneului european de fotbal va fi din nou Rusia, deși anul trecut și-a anunțat candidatura pentru organizarea turneului final din 2028 sau 2032,  FIFA și UEFA au anunțat, la doar 4 zile după invadarea Ucrainei, într-un comunicat comun, suspendarea tuturor cluburilor și a naționalelor din competițiile internaționale. Însă, acest lucru nu a împiedicat-o să  depună din nu o altă candidatură pentru 2028, respinsă de altfel.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a respins ultima cerere depusă de Federația Rusă în ceea ce privește calificarea la Cupa Mondială de anul trecut, în locul ei FIFA a oficializat calificarea Poloniei în finala barajului pentru accederea în grupele Campionatului Mondial de Fotbal de anul trecut.

Revenind la țara care va organiza turneul final din 2023, Italia a mai organizat Campionatul European de Fotbal în 1968 și 1980, și a găzduit patru meciuri la EURO 2020.